Dani Sordónak eddig bejött a navigátorváltás. A mostantól új társsal (Marc Marti helyett Diego Vallejo) versenyző spanyol volt a leggyorsabb a mai 5,8 kilométeres shakedownon. A holnap kezdődő Német-ralit megelőző közös teszten a spanyol több, mint egy másodperccel gyorsabb volt a 2004 óta aszfalton mindössze egyszer nem nyerő Sebastien Loebnél, aki mellesleg eddig mind a hétszer megnyerte a Német-ralit. 


Sordo nem egyedül örülhet az eredménynek, tizedre azonos időt hajtott Petter Solberg is, aki ugyan privát versenyző, de a gyáriakéhoz hasonló Citroën C4 WRC-vel versenyez. Ha az esélyeket nézzük, úgy tűnik, hogy a Sebastien Loebbel záródó első három közül kerülhet ki a futam győztese, mivel a többiek nagyon sokat kaptak a teszten.

Már Bulgáriában, az évad első aszfaltos versenyén látszott, Kimi Räikkönennek jól megy szilárd burkolatú úton. Persze a versenyen még nem váltja meg a világot, mert még mindig nem bízik tökéletesen az itinerben. Itt a teszten, ahol ötször is mehetett rövid időn belül ugyanazon a szakaszon – tehát megtanulhatta a pályát -, 15 másodpercet javított a legrosszabbjához képest. Vagyis a tempója megvan, csak el kell hinni, hogy ott elfordul a kocsi.  

A Ford csapat nagyon fogadkozott, hogy megtalálták a hibát, s ezúttal nem lesznek akkora hátrányban, mint Bulgáriában (az első négy helyen a Citroën végzett), de a teszt nem ezt mutatja. Legnagyobb reménységük Francois Duval lehet, aki 18 hónap után versenyez újra a világbajnokságon, mégis szinte azonos időt autózott a csapat első számú versenyzőjével, Mikko Hirvonennel. Ha még tud gyorsulni, a dobogó sem lehetetlen.

A shakedown időeredményei:

1. Dani Sordo – Citroën C4 WRC – 3:39,4
= Petter Solberg – Citroën C4 WRC – 3:39.4
3. Sebastien Loeb – Citroën C4 WRC – 3:40.7
4. Kimi Räikkönen – Citroën C4 WRC – 3:42,6
5. Mikko Hirvonen – Ford Focus WRC – 3:42,7
6. Francois Duval – Ford Focus WRC – 3:42,8
7. Sebastien Ogier – Citroën C4 WRC – 3:43,3
8. Jari-Matti Latvala – Ford Focus WRC – 3:44,4
9. Matthew Wilson – Ford Focus WRC – 3:48,3
10. Khalid Al Qassimi – Ford Focus WRC – 3:51,4

Ha kíváncsi rá, a versenyzők milyen időket értek el minden egyes próbálkozás alkalmával, erre a linkre kattintva letöltheti PDF formátumban a listát.