Kaliforniában a Pebble Beach Concours d’Elegance kiállításon a Bugatti leleplezte az új 16.4 Super Sportot, amelyről július elején hozták nyilvánosságra, hogy új rekordot felállítva a világ leggyorsabb autója.


Míg a rekordautó fekete-narancs színű, addig a kiállításra már egy visszafogottabb, kék árnyalatú Veyront vitt a Bugatti. A különleges fényezés látni engedi, hogy a karosszéria szénszálas műanyagból készült.

A hagyományos Veyronhoz képest a Supersport eltérő külsővel bír. Bár változtattak az első spoileren és a diffúzoron is, a leglátványosabb az új motortakaró elem, amely jobban elrejti a motort, viszont csökkenti a légellenállást. Persze ez is segít, de a rekordban nagyobb szerepe van az átalakított motornak.

Mert bár a Super Sportba is az ismert 8000-es, 16 hengeres motor kerül, de jóval erősebb kivitelben. Az új turbók és töltőlevegő-hűtők, valamint módosított motorvezérlés nyomán 1001-ről 1200 lóerőre nőtt a motor teljesítménye, a maximális nyomaték pedig 1250-ről 1500 Nm-re emelkedett.

Korábban a Veyron 407 km/órás csúcssebességet ért el, most ennél bőven gyorsabb volt a Pierre Henri Raphanel, a Bugatti tesztpilótája által hajtott jármű. A két mérés átlagaként, a Guinness által is hitelesített új csúcs 431,072 km/óra.

A vevőknek azonban be kell érniük 415 km/órával, ugyanis a gumik nem bírják hosszú távon a brutális terhelést, ezért korlátozzák a műszakilag a rekordautóval megegyező, de sorozatgyártású Veyronok végsebességét. Az első öt autó, ami már el is kelt a rekordautóval azonos küllemben, World Record Edition néven készül, a többit a megrendelők állíthatják össze.