A világbajnok oktat a bulgár aszfalton 1
A világbajnok oktat a bulgár aszfalton 43 A pénteki versenynap programja

SS1 Batak Lake 31,77km
SS2 Belmeken Lake 27,57km

Szerviz  Dolna Banya

SS3 Batak Lake 31,77km
SS4 Belmeken Lake 27,57km

A Citroën versenyzője Sebastien Loeb áll az élen a Bulgár-rali első versenynapja után. Ahogy az várható volt a rali-világbajnokság hetedik futamát eddig uralja a francia, tekintve, hogy aszfaltos versenyről van szó. A hatszoros világbajnok, aki az utóbbi 14 aszfaltos versenyt megnyerte, az összes mai szakaszon a leggyorsabb volt és közel fél perces előnnyel vezet.

„Nagyon jól éreztem magam ma az autóban” – mondta Loeb „Néhány kanyar délután már felhordásos volt, de egyik sem volt túl veszélyes. A murva ellenére próbáltam ugyanúgy menni, mint délelőtt és majdnem ugyanolyan időket mentünk. Ugyanakkor még sok van hátra a versenyből, és az időjárás is okozhat gondot holnap. Megpróbálok holnap is jól menni, a mai nap tökéletesen volt nekem és az autónak is.”

A világbajnok oktat a bulgár aszfalton 44
 
A második helyen a Citroën másik versenyzője, Dani Sordo áll, aki ugyan a második szakaszon a harmadik helyre csúszott, miután Sebastien Ogier megelőzte, de Citroën Junior Team versenyzője komoly hibát vétett a következő szakaszon, így Sordo a második helyen várja a folytatást.

„Délutánra változtattunk az autó beállításán hátul, ami remekül működött. Az autó jóval kevésbé volt alulkormányozott” – mondta Sordo. „Azonban ennek ellenére nem könnyű, mert Sebastien (Loeb) nagyon jól vezet, néha teljesen hihetetlen, amit csinál. „
 
Ogier pedig a hetedik helyre került, miután félreértette a navigátor által mondottakat és lecsúszott az útról emiatt. „Egy ideig eltartott mire újra visszamentünk az útra. Eléggé fusztráló a dolog, de néha előfordul az ilyen a raliban” -mondta a francia, aki másfél percet veszített.

Holnap mégis a hatodik helyről kezdheti a felzárkózást a Portugál rali győztese, miután a negyedik helyen autózó Kimi Raikkönen az utolsó szakaszon összetörte autóját. A finn autója lerepült az útról, felborult, de a pilóták sértetlenül megúszták. Holnap elvileg folytathatják. Ami igazán figyelemre méltó, hogy Räikkönen az utolsó szakasz első két szektorában Sebastien Loebnél is gyorsabb volt. Lehet, hogy a nagy sietség lett a veszte, de ennek ellenére elképesztő, hogy hatodik WRC-s és első aszfaltos versenyén ilyen tempóra képes.

Ogier és Räikkönen esete:

Az abszolút harmadik helyen a privátként induló Petter Solberg áll, aki holnap szeretne támadni. A Ford versenyzői viszont hiába teszteltek nagyon sokat aszfalton, nem képesek lépést tartani a Citroën menőivel, lemaradásuk bőven egy perc feletti.

„Ez nem volt egy jó nap” – mondta Hirvonen. „Nem bíztam az itinerben reggel, néhány kanyarban túl gyors volt, máshol viszont túl lassú. Reggel azokon a részeken, amely piszkos, illetve technikás volt, úgy érzetem jól megy és a tempó is jó volt, de gyors szakaszok nem igazán voltak rendben. Néhány dolgon változtatunk a szervizben és ez segített, az autó egyértelműen jobb volt délután.”

Turán Frigyes és Zsiros Gábor elégedetten mehet aludni, miután az abszolút nyolcadik helyen zárták a napot. A Peugeot 307 WRC-vel induló páros legjobb majd három percre van Loebtől, de jobban teljesítenek a sokkal tapasztaltabb Matthew Wilsonnál.

A Bulgár-rali állása a pénteki nap után (4/14):

1. S. Loeb, Citroën
2. D. Sordo, Citroën +28,1
3. P. Solberg, Citroën +38,0
4. M. Hirvonen, Ford +1.10,9
5. J-M. Latvala, Ford +1.21,2
6. S. Ogier, Citroën +1.31,3
7. PG Andersson, Ford +2.26,3
8. Turán Frigyes Zsiros Gábor- +2.49,1
9. M.Wilson, Ford +3.45,6

Az eredményeket részletesen megnézheti erre a linkre kattintva.