Változik a gépjárművek eladása 2 2010. január 1-jétől teljes bizonyító erejű magánokirat kell az okmányirodai ügyintézéshez a gépjármű tulajdonjogában vagy az üzemben tartó személyében történt változás bejelentéséhez – tudatta közleményében a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala.

A közúti közlekedési nyilvántartásról szóló törvény rendelkezései szerint az adásvételi, illetve az üzemben tartói szerződésnek tartalmaznia kell a teljes bizonyító erejű magánokiratnál használt kötelező tartalmi elemeket. Ilyen szerződéssel lehet ezentúl igazolni a változást az okmányirodai ügyintézéskor a gépjárműeladás tényének nyilvántartásba történő bejegyzéséhez, a jármű átírásához, és az üzemben tartó adatainak, illetve az üzemben tartó személyében történt változás bejegyzéséhez.

A kötelező tartalmi elemek hiányában nem kerülhet sor az említett változások járműnyilvántartásba bejegyzésére, az új törzskönyv, illetve az új forgalmi engedély kiadására.

A kormányrendelet szerinti adattartalomnak megfelelő adásvételi és üzemben tartói szerződések mintái letölthetők a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának honlapjáról.