Az elmúlt hetek áradásai miatt az összesített kár elérheti a kétmilliárd forintot a közúthálózaton – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfőn a társaság szakembereinek gyorsjelentések alapján. A közlemény szerint mintegy 140 útszakasz került hosszabb-rövidebb időre víz alá országszerte az elmúlt hetek áradása során, a közútkezelő szakemberei mintegy ezer káresetet regisztráltak.

A Magyar Közút tájékoztatása szerint az általuk üzemeltetett 30 ezer kilométeres országos közúthálózaton a műtárgyakban, az úttartozékokban, valamint a közút mellett található növényzetben is jelentős kár keletkezett. A felszabadult utaknál a Magyar Közút megkezdte a károk felmérését és a helyreállítást.

A legtöbb kár eddig az észak-magyarországi és a dél-dunántúli úthálózaton keletkezett. Borsod-Abaúj-Zemplén megye halmozottan hátrányos helyzetben van: a mostani elöntésekig is itt regisztrálták az elemi károk zömét. A heves esőzések jelentős károkat okoztak Baranya, Somogy, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér, Komárom-Esztergom és Pest megyében is.

Számos útszakaszon várhatóan több száz méteren kell teljes burkolatcserét végezni, ami több 10 millió forintos költséget jelent esetenként, a kárfelmérés jelenleg is tart. A viharos szél jelzőtáblákat, jelzőberendezéseket és úttartozékokat rongált meg, és a kidőlt fákat, letört ágakat is el kell távolítani az utak széléről.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője a közleményben kiemeli, hogy saját költségvetésből nem tudják előteremteni a helyreállítási munkákhoz szükséges forrásokat, ezért mindenképpen állami segítségre szorulnak.

Forrás: MTI