A Volkswagen-konszern 90,1 százalékos tulajdonrészt vásárolt a torinói székhelyű Italdesign Giugiaro formatervező stúdióban – tudatta közleményben a német autógyártó.

Martin Winterkorn, a VW vezérigazgatója szerint az “autóipar egyik legnevesebb és leggazdagabb hagyományokkal rendelkező design- és fejlesztő stúdiója” nagyban hozzájárul majd a konszern növekedési stratégiájának sikerre viteléhez.

A Volkswagen már évtizedek óta folytat gyümölcsöző együttműködést az olasz formatervező vállalattal. A Giugiaro tervezte például az első generációs Golf, Passat Scirocco és Audi 80 modellek karosszériáját, valamint számos SEAT modellt.

Az Italdesign 975 alkalmazottat foglalkoztat és éves forgalma meghaladja a 100 millió eurót. A vállalat legutóbbi munkái közé tartoznak az Alfa Romeo 159, Alfa Romeo Brera, Fiat Grande Punto, Fiat Sedici és Suzuki SX4 modellek. Az olasz formatervező stúdió ezentúl a német konszernnek dolgozik majd az alapító Giorgetto Giugiaro és fia, Fabrizio Giugiaro vezetése alatt. Az Italdesign szellemi tulajdona és licencei a Volkswagen tulajdonába kerülnek.

Az Alfa 159 is az Italdesign munkája

Az Alfa 159 is az Italdesign munkája

Az Alfa 159 is az Italdesign munkája


A Volkswagen leányvállalata a Lamborghini Holding S.p.A. révén szerzett többségi tulajdont az Italdesignban. A fennmaradó hányad a Giugiaro család tulajdonában marad.

 A Volkswagen 2018-ra a világ legnagyobb autógyártója kíván lenni. Jelenleg a harmadik helyen áll a Toyota és a General Motors mögött. A Volkswagen évi termelését 10 millió autót meghaladó szintre tervezi növelni és erősíteni kívánja a termelés jövedelmezőségét. Tavaly 6,3 millió autót gyártott a konszern.

Azért elég érdekes lépés ez a Volkswagentől, hiszen a konszern berkein belül sok-sok tervező dolgozik, mi szükségük lehet egy komplett irodára? A gyárak általában elcsábítják azt a tervezőt, akiről azt gondolják, új lendületet adhat a márka formanyelvének.

Forrás: MTI