Az év elején elvégzett eredetiségvizsgálatok díjának harmadát már visszafizették az autótulajdonosoknak – közölte a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH). Az NKH közleményében kiemelte: 29 303 eredetiségvizsgálatot végeztek el a januártól február közepéig tartó időszakban, amelyből május 19-ig 11 024 esetben nyújtottak be visszaigénylési kérelmet az autótulajdonosok.

A 11 ezer beérkezett kérelemből 10 119 kérelmet talált a hatóság jogosnak, ténylegesen 9774 visszaigénylést fizettek ki. A több mint 29 ezer elvégzett eredetiségvizsgálatból 1053-at felhasználtak az autótulajdonosok az okmányirodákban.

A január elsejével életbe lépett jogszabály kötelezővé tette a 2006 előtt forgalomba helyezett autóknál az eredetiségvizsgálat elvégzését a műszaki vizsgával együtt, még akkor is, ha az autót újonnan vásárolták és továbbra is első tulajdonosánál van. A sok panasz miatt a kormány februárban visszakozott, úgy döntött: csak akkor kötelező ismét az eredetiségvizsgálat, ha a járművet értékesítik.


A kormányrendelet módosítása miatt mindazon autótulajdonosok, akik idén január elseje és február 18-a között elvégeztették az eredetiségvizsgálatot, visszakapják a befizetett mintegy 17 ezer forintot, amennyiben az eredetiségvizsgálat eredményét nem használják fel az autó értékesítése során.

Ahhoz, hogy a pénzt visszakapják az érintettek, június 30-ig kell írásbeli kérelmüket eljuttatniuk a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális szerveihez. A kérelemnek tartalmaznia kell a jármű rendszámát, az adott időszakban elvégzett eredetiségvizsgálat helyét és idejét, a jogosult nevét és címét, a bankszámlaszámot, és csatolniuk kell egy nyilatkozatot arról, hogy az okiratot nem használták fel autóértékesítésre.

A befizetett díjakat vagy készpénzben, vagy banki átutalással kapják vissza a gépjármű-tulajdonosok. Összesen mintegy 514 millió forintot költöttek az autótulajdonosok feleslegesen eredetiségvizsgálatra az év eleji időszakban.

Forrás: MTI