Az év elején elvégzett eredetiségvizsgálatok díjának harmadát már visszafizették az autótulajdonosoknak – közölte a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH). Az NKH közleményében kiemelte: 29 303 eredetiségvizsgálatot végeztek el a januártól február közepéig tartó időszakban, amelyből május 19-ig 11 024 esetben nyújtottak be visszaigénylési kérelmet az autótulajdonosok.

A 11 ezer beérkezett kérelemből 10 119 kérelmet talált a hatóság jogosnak, ténylegesen 9774 visszaigénylést fizettek ki. A több mint 29 ezer elvégzett eredetiségvizsgálatból 1053-at felhasználtak az autótulajdonosok az okmányirodákban.

A január elsejével életbe lépett jogszabály kötelezővé tette a 2006 előtt forgalomba helyezett autóknál az eredetiségvizsgálat elvégzését a műszaki vizsgával együtt, még akkor is, ha az autót újonnan vásárolták és továbbra is első tulajdonosánál van. A sok panasz miatt a kormány februárban visszakozott, úgy döntött: csak akkor kötelező ismét az eredetiségvizsgálat, ha a járművet értékesítik.

Sok autós kapott pénzt az államtól 1
Sok autós kapott pénzt az államtól 2

Sok autós kapott pénzt az államtól

Sok autós kapott pénzt az államtól

Sok autós kapott pénzt az államtól 9
Sok autós kapott pénzt az államtól 10
Sok autós kapott pénzt az államtól 11
Sok autós kapott pénzt az államtól 12
Sok autós kapott pénzt az államtól 13
Sok autós kapott pénzt az államtól 14
Fotó megosztása:
Sok autós kapott pénzt az államtól 15


A kormányrendelet módosítása miatt mindazon autótulajdonosok, akik idén január elseje és február 18-a között elvégeztették az eredetiségvizsgálatot, visszakapják a befizetett mintegy 17 ezer forintot, amennyiben az eredetiségvizsgálat eredményét nem használják fel az autó értékesítése során.

Ahhoz, hogy a pénzt visszakapják az érintettek, június 30-ig kell írásbeli kérelmüket eljuttatniuk a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális szerveihez. A kérelemnek tartalmaznia kell a jármű rendszámát, az adott időszakban elvégzett eredetiségvizsgálat helyét és idejét, a jogosult nevét és címét, a bankszámlaszámot, és csatolniuk kell egy nyilatkozatot arról, hogy az okiratot nem használták fel autóértékesítésre.

A befizetett díjakat vagy készpénzben, vagy banki átutalással kapják vissza a gépjármű-tulajdonosok. Összesen mintegy 514 millió forintot költöttek az autótulajdonosok feleslegesen eredetiségvizsgálatra az év eleji időszakban.

Forrás: MTI