A Széchenyi István Egyetem SZEnergy csapata új rekordot állított fel, miután pozitív energiamérleggel érkezett a célba a Shell Eco-marathon Europe 2010 versenyen. Ezzel persze a napelemes kategória abszolút győztese is a győri csapat.

A csapat Urban Concept kategóriában indul harmadik éve. A 138 kilogrammos autóban napelemek töltik a lítium-ion akkumulátort. A napelemek körülbelül 7 négyzetméteres felületet takarnak az autóból, amelynek formáját idénre optimalizálta a csapat a még jobb energiabefogadó képesség érdekében.
 
2010-ben a napelemes kategória egyik új feltétele, hogy a célba érkező járművek több energiával fejezzék be a versenyt, mint induláskor – ezt idén először a magyar csapatnak sikerült teljesíteni.

A győztes jármű
Kecskemétiek: 1588 kilométer egy liter üzemanyaggal

Kecskemétiek: 1588 kilométer egy liter üzemanyaggal

Kecskemétiek: 1588 kilométer egy liter üzemanyaggal


A németországi Lausitz pályán 22 ország 213 csapata versenyzett, a győriek mellett további két magyar csapat nevezett. Az Óbudai Egyetem etanollal hajtott, a Kecskeméti Főiskola benzin üzemű járgánnyal versenyzett, szemben a győriek városi koncepció kategóriának megfelelő modelljével ők a prototípusok között vettek részt. 

Az óbudai egyetemi csapat a kategóriája 35. helyéig jutott, a kecskemétiek járműve viszont egyetlen liter üzemanyaggal 1588 kilométert képes megtenni, ami a kategória nyolcadik helyéig juttatta őket. A méréskor persze nem autóznak ennyit, 25 kilométert mennek, majd utána felszorozzák az elhasznált üzemanyag arányában.

Az abszolút siker a Polyjoule nevű francia csapaté. Ők egy liter üzemanyaggal 4896 kilométert tudnak megtenni. A nantes-i csapat ötéves rekordot múlt felül, 2005-ben egy svájci csapat egy liter üzemanyaggal 3836 kilométerre jutott.