Visszájára fordult a Volvo biztonságtechnikai bemutatója. Épp pozitív hírverést akart csinálni a svéd gyár a City Safety rendszerének, de az épp az újságírók előtt ment tönkre. A bemutatón szereplő S60-as nagyjából 35 km/órás sebességgel haladt, és akadályként egy álló kamion várta, az autó pedig nekirohant. Elvileg viszont magától meg kellett volna állnia.

A Volvo magyarázata szerint a jármű akkumulátorával volt probléma, ezért nem működött a baleset-megelőző rendszer. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy ha lett volna vezető az S60-asban, az észlelhette volna, hogy nem működik a rendszer és kitérő manővert hajthatott volna végre.


Csakhogy ez a magyarázat épp a rendszer létjogosultságát kérdőjelezi meg. A City Safety elvileg segít megakadályozni a városokban gyakori ráfutásos baleseteket. Egy radar figyeli a kocsi előtt haladó forgalmat, ha az elöl haladó jármű hirtelen lefékez, és a City Safety úgy érzékeli, hogy baleset történhet, akkor megnöveli a nyomást a fékrendszerben, és ezzel lehetőséget ad a vezetőnek arra, hogy fékezéssel vagy kikerüléssel elkerülje az ütközést. Ha a vezető nem reagál, akkor a rendszer elveszi a gázt és automatikusan lefékezi az autót.