A galériáért kattintson a képre!

A galériáért kattintson a képre!

Az Új-Zéland-rali 1 napjának programja:

SS1 Waipu Gorge 11,09 km
SS2 Brooks 1 13,60 km
SS3 Bull 1 32,56 km
SS4 Cassidy 1 22,20 km
Szerviz Whangarei

SS5 Springfield 9,8 km
SS6 Brooks 2 13,60 km
SS7 Bull 2 32,56 km
SS8 Cassidy 2 22,20 km
SS9 SSS Auckland Domain 1,50 km

Ha nem olvasna görgessen, alul ott az összefoglaló videó:

Bár a verseny rajtja előtt még nem tartotta fontosnak Petter Solberg, úgy tűnik, mégis csak sokat számított, hogy több mint száz kilométert tesztelt Új-Zélandon. A saját csapatában versenyző norvég így simán tartotta a tempót az Európán kívüli teszttől eltiltott gyári csapatok versenyzőivel, annak ellenére, hogy rosszabb (2.) rajtpozícióból indult, mint azok.

A Citroënt hajtó Solberg két szakaszt nyert a különösen szoros eredményeket hozó Új-Zéland-rali első napján rendezett kilencből. Bár napközben a negyedik helyre is visszacsúszott, végül elsőként mehetett pihenni.

“Ma nagyon jól ment. Nyugodt voltam, összeszedett és nagyszerűen érzem magam. A legfontosabb dolog számomra az a tudat, hogy Seb mögöttem van” – mondta Petter Solberg, aki jelenleg az egyéni bajnokságban a második helyen áll Sebastien Loeb mögött. 

Nekivágódott a hídnak a hatszoros bajnok 2

Nem feltétlenül válik majd Solberg előnyére elsősége. Ha holnap nem esik az eső, ő lesz az első számú takarító, ami jelentősen lelassíthatja. Solberg mögött kis különbséggel sorakoznak az ellenfelek, akik jobb rajtpozíciójukkal egyetlen szakasz alatt elé kerülhetnek. Különösen esélyesek a Jari-Matti Latvalát (Ford) követő Sebastien Ogier (Citroën) és Dani Sordo (Citroën).  Ogier ma négy szakaszon is a leggyorsabb volt, a tempója tehát megvan, de Sordo is nyert kettőt. 

2003 világbajnoka viszont nem fél attól, hogy elsőként rajtoljon. “Seb nagyon jól csinálta ma (a takarítást – a szerk.) és magam részéről én sem voltam olyan rossz.”

Nagy esély nyílik Mikko Hirvonen előtt is, aki ugyan már több mint 20 másodpercet gyűjtött be, de az ötödik helyről ideális lehet a támadás a győzelemért. “Keményen hajtottam és nem hibáztam egyetlenegyszer sem, de nem tudok ennél gyorsabban menni” – panaszkodott a finn. “Nem volt ez egy túl jó nap.”

Nekivágódott a hídnak a hatszoros bajnok 3

Pedig a mostaninál jobb esélye nemigen lehet a Ford versenyzőjének, hogy faragjon a hátrányából a bajnokságban. A világbajnoki éllovas, Sebastien Loeb több mint egyperces hátránnyal a hetedik. A hatszoros bajnok a negyedik gyorsaságin nekivágódott egy hídkorlátnak, a balesetben a C4 WRC megsérült.

“Egy jobbkanyarban történt az eset, ahol az út összeszűkült egy híd miatt” – mesélte Loeb, aki nem ment gyorsabban 50 km/óránál. “A kanyar bejáratánál kitört az autó hátulja. Az én hibám volt, túl későn fékeztem. Az autó megcsúszott és eltaláltuk a hidat az én oldalamon.”

Nem ez okozta azonban a nagy időveszteséget, mivel a francia tovább tudott menni, azonban hamarosan kinyílt az ajtó. “Nyitva volt és elhagytuk volna az ajtót, ezért meg kellett állnom. Elvesztettem egy csomó időt, talán egy percet, amíg rögzítettük. De nem sikerült túl jól, ezért tartanom kellett. A beáramló por borzalmas volt.”

Loeb balesete videón:


Más esetben Loeb hagyhatta volna leesni az ajtót, de ezúttal napközben nem a szervizparkban, hanem a szakaszokhoz közelebb egy kisebb bázison kellett ellenőrizniük a csapatoknak az autókat. Ide egy csak egy kisebb teherautóval vonulnak a szerelők, ajtó nincs náluk.

Az idén eddig három versenyt megnyerő pilóta azonban bizakodó, mint mondja, sok van még hátra a versenyből, így akár a dobogóig is eljuthat. Erre annál is nagyobb az esélye, hiszen ha matematikailag jobb, akkor biztosak lehetünk benne, Ogier és Sordo lelassít majd, hogy Loeb eléjük kerüljön a végén. 

Nekivágódott a hídnak a hatszoros bajnok 4

Az Új-Zéland-rali állása az első nap után (9/21):

1.  Petter Solberg      Citroen  1ó35p51.3m
2.  Jari-Matti Latvala  Ford         + 1.4 másodperc
3.  Sebastien Ogier     Citroen      + 3.9 m
4.  Dani Sordo          Citroen      + 8.7 m
5.  Mikko Hirvonen      Ford        + 20.2 m
6.  Matthew Wilson      Ford      + 1 p 09.7 m
7.  Sebastien Loeb      Citroen   + 1 p 19.8 m
8.  Henning Solberg     Ford      + 1 p 45.3 m
9.  Jari Ketomaa        Ford      + 4 p 18.0 m
10.  Xevi Pons           Ford      + 4 p 40.5 m

A részletes eredmények ezen a linken nézhetők meg.