Idén 10 éves a Volvo Torslandában működő Bizonságtechnikai Központjának balesetszimulációs laboratóriuma. Alapítása óta közel 3000 teljes tesztet végeztek el, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a Volvók biztonságosabbak legyenek. Szinte az összes, közutakon előforduló helyzet és baleset előidézhető a laboratóriumban.

A balesetszimulációs laboratórium egy rögzített (154 méteres) és egy mozgatható (108 méteres) pályával rendelkezik. Előbbin 120, utóbbin 80 km/óra sebesség érhető el, a kocsikat 2000 lóerős villanymotorok húzzák drótkötéllel.


A mozgatható pálya szöge 0 és 90 fok között állítható. Így a frontálistól kezdve az egymásra merőleges autók ütközése is vizsgálható. A két pálya egy hat méter mély, plexivel borított akna fölött találkozik, ahonnan az ütközések alulról is filmezhetők. A létesítmény jelenleg évi 400 teljes teszt elvégzésére képes.

A rögzített pálya végén egy betonfal található, amely számos teszthez használható, például a borulási tesztekhez vagy az ütközés elkerülését, illetve hatásának csökkentését célzó tesztekhez. A mozgatható tesztpálya végén a környező táj a balesetszimulációs laboratórium szerves része. Itt számos különböző típusú, a forgalomban megtalálható tárgyakkal végeznek teszteket.

A laboratórium ütközőtömbje 850 tonna tömegű. Légpárnás technológiával mozgatható. Emellett körülbelül 20 egyéb rögzített és mozgatható akadály található a Volvo Cars saját szigorú tesztelési módszereihez. A teszteket száztagú különböző méretű és korú férfiakat, nőket és gyerekeket modellező tesztbábucsapat segíti.


A létesítmény az új tesztmódszerek és technológiák folyamatos bevezetésével őrzi fejlettségét. A legújabb alkalmazott technológiát a nagy sebességű kamerák jelentik, amelyek 200 000 képkockát képesek rögzíteni másodpercenként, így az ütközések részletekbe menően tanulmányozhatóak. Ugyanakkor számos miniatűr kamerát szerelnek az autó belsejébe, így ezekkel rögzíthető, hogy mi történik a jármű kulcsfontosságú elemeivel.

“Az 50 km/órás sebességgel ütköző járművek esetén 2,5 centiméteres pontossággal végezhetők el a tesztek, ami 2 ezredmásodpercnek felel meg. Összehasonlításképpen, az emberi szem pislogása körülbelül 60 ezredmásodpercig tart. Ez sokat elmond a laboratórium pontosságáról” – mondta el Thomas Broberg.


“A legújabb modelljeinkben a balesetek vagy sérülések esélye feleakkora, mint egy 1970-es Volvóban volt. Folyamatosan azon célunk elérésén dolgozunk, hogy 2020-ra senki ne haljon meg vagy szerezzen súlyos sérüléseket az új Volvo gépkocsikban.”

A laboratóriumban 2005-ben mi is jártunk. Élményeinket elolvashatja erre a linkre kattintva.