A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) szerint enyhén lassulni látszik a gépjármű forgalomba helyezések visszaesése, júniustól pedig élénkülés várható. Az egyesület közleménye szerint a 2009. év első harmadában jelentős árengedményekkel megvalósult készletcsökkentő akciók április végére nagyrészt kifutottak, így az éves összehasonlítás a 2010. év vonatkozásában lassan javul. A 2009-hez viszonyított forgalomba helyezési adatok csökkenésére hozzávetőleg május végéig számít az MGE, ezt követően enyhe emelkedést vár a 2009. évi számokhoz képest.

Az MGE és a DataHouse adatai szerint 2010 márciusában még 44 százalékkal kevesebb, azaz 4260 személyautót helyeztek forgalomba, mint 2009 márciusában. A két azonos hónapot összehasonlítva a kishaszongépjárműveknél a visszaesés 33 százalékos (607 jármű), míg a nagyhaszongépjárműveknél 5,4 százalékos (139 jármű) volt.


Az első négyhavi adatokat összehasonlítva – a három gépjármű-kategóriában ugyanebben a sorrendben – a visszaesés 53, 54 és 20 százalékos volt, személyautóból 13 869, kishaszongépjárműből 2.00, nagyhaszongépjárműből pedig 552 darabot helyeztek forgalomba 2010 januárjától április végéig.

Az MGE felhívja a figyelmet arra, hogy a személyautók piacán továbbra is a céges, illetve flottaeladások dominálnak. Ez a tendencia a válság kezdete óta és mindaddig meg is marad, amíg a vevőfinanszírozás, az ügyfelek hitelfelvételi kedve vissza nem tér. 

Ez pedig nagymértékben függ attól, hogy a válságból való kilábalás a munkahelyek megőrzése, illetve számának gyarapodása tekintetében mikor válik érzékelhetővé.

Forrás: MTI