A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a napokban közzétette a rali-világbajnokség jövő évi naptárát. E szerint az idény februárban kezdődik Svédországban és novemberben végződik Nagy-Britanniában. 

13 futam szerepel a hivatalos összeállításban, ugyanakkor az FIA közleményében tudatta, hogy lehetséges egy 14. verseny is, de erről csak júniusban születik döntés. Köszönhetően a raliban bevezetett rotációs rendszernek, jövőre számos futam tér vissza, amelyek idén nem részei a bajnokságnak, így például Olaszország, Argentína és Görögország, de ugyanígy lesznek most szereplő kimaradók, mint Japán vagy Bulgária. 

A versenyek többsége, kilenc, murván zajlik, három aszfaltos és mindössze egy havas verseny lesz 2011-ben. Ellentétben az idei évvel, amikor júniusban pihenhetnek a csapatok, a jövő évben az elejétől a végéig, minden hónapra jut legalább egy verseny, így igencsak sűrű évad elé néznek a résztvevők. 

2011-től új versenyautók indulnak

2011-től új versenyautók indulnak


Bár a naptárban az FIA a dátumokat úgy adta meg, hogy azok vasárnapot jeleznek, idénhez hasonlóan a szervezők változtathatnak ezen, a befutó napja lehet szombat is.

2011-ben a csapatoknak nemcsak a sűrű naptár, de az új autók is fejtörést okozhatnak majd. A következő idényben már nem a megszokott WRC-ket látjuk a mezőnyben, a Ford Focus és Citroën C4 helyett Fiesta és DS3 modellek indulnak majd. Az FIA változtatott a szabályokon is. A 2,0 literes turbómotorok helyett 1,6-os turbók kerülnek a továbbra is négykerék-hajtású versenyautókba. 

WRC 2011 naptár:
Február 13. – Svédország
Március 6. – Mexikó
Március 27. – Portugália
Április 17. – Jordánia
Május 8. – Olaszország
Május 29. – Argentína
Június 19. – Görögország
Július 31 – Finnország
Augusztus 21. – Németország
Szeptember 11. – Ausztrália
Október 2. – Franciaország
Október 23. – Spanyolország
November 13. – Nagy-Britannia