Amiről az utóbbi időszakban már pletykáltak, most a BMW is megerősítette. A bajor gyár bejelentette: újra versenybe száll a DTM-ben, 2012-ben tér vissza az egyre népszerűbb sorozatba. Mario Theissen, a BMW Motorsport vezetője elárulta, hogy már dolgoznak a technikai előkészítésen, majd az autóról annyit mondott: “az M3 ideálisan használható, mint alapjármű.”

A BMW mint gyártó 1987 és 1992 között szerepelt az akkor még Deutsche Tourenwagen-Meisterschaft miatt nevezett DTM-ben, amely ma a Deutsche Tourenwagen-Masters névből kapja ugyanazt a rövidítést. 

Ilyennek képzelhetjük a BMW új gépét

Ilyennek képzelhetjük a BMW új gépét


1984 és 1990 között sorozatban hét konstruktőri bajnoki címet szerzett és ez alatt az idő alatt három egyéni bajnoki címet is szereztek autóival. Ezt követően a Mercedes, az Audi és az Alfa Romeo vitték a prímet a szériában. A BMW összességében 50 győzelmet szerzett a DTM-ben. 

A DTM a nagy autógyártók, a BMW, majd az Opel, az Alfa távozása után és a párhuzamos versenysorozatok indulásával egy időre eltűnt, majd 2000-ben szervezték újjá. A modernkori DTM sorozatban eddig nyolcszor a Mercedes szerezte meg a konstruktőri bajnoki címet, 2004-ben és 2007-ben viszont az Audi nyert. 

Az egyéni címet viszont 5-5 arányban a négykarikás, illetve a csillagos márka pilótái hódították el. Az utóbbi két évben Timo Scheider volt a bajnok Audival. Korábban az Opel is versengett itt, de ma már csak a két prémiummárka autói köröznek. 

Most csak a Merci és az Audi versenyez a DTM-ben

Most csak a Merci és az Audi versenyez a DTM-ben


Ezek már karosszériás autónak tűnnek, műszaki színvonalukban sokkal közelebb állnak a Forma-1-esekhez, mint a hagyományos túraautókhoz. V8-as motor hajtja a csővázra épült jármű hátsó kerekét. A Forma-1-es pilóták is szívesen versenyeztek itt levezetésként. Vezetett itt Mika Häikkinen, de idén ott lesz a mezőnyben Ralf Schumacher és David Coulthard is. 

A DTM elsősorban Németországra koncentrál, de vannak külföldi versenyeik is. Idén például Spanyolország mellett Hollandiában, Nagy-Britanniában és Kínában is lesz futam. 


Az elejét nehéz túlélni hanggal, de megéri!

Igazi klasszikus: