A nyári turisztikai időszak kezdetével, május 1-jétől a négynapos autópálya-matricák ára 1170 forintról 1530 forintra emelkedik. A magasabb árak 2010. szeptember 30-ig maradnak érvényben, utána ismét a csökkentett díjat kell fizetni az e-matricákért – közölte az Állami Autópálya Kezelő Zrt.

A cég magyarázata ugyanaz, mint eddig: a nyári hónapokban jelentősen emelkedik az autópályák forgalma, ami részben a hazánkba látogató külföldieknek, részben pedig a belföldi turizmus élénkülésének köszönhető. A négynapos e-matricák szezonális díjemeléséből származó többletbevétel egyrészt a megnövekedett forgalom okozta nagyobb üzemeltetési és fenntartási költségek fedezésére szolgál, másrészt ennek segítségével tartható fenn a turisztikai szezonon kívül érvényes kedvezményes árszint. 

A kétkerekű járművek tulajdonosai 2008. január 1-jétől féláron vásárolhatják meg a D1 kategóriás négynapos e-matricát, amely idén május 1-jétől 585 forint helyett 765 forintba kerül. 

A négynapos matrica magyar terméknek is tekinthető: 2005. január 1-jei bevezetése óta a matricás rendszert alkalmazó országok mindegyikében a heti matrica a legrövidebb időtartamú választható forma. Az utazók a legnagyobb számban a nyári hónapokban, különösen júliusban és augusztusban vásárolják a négynapos e-matricákat.A négynapos e-matrica ugyanakkor a legnépszerűbb matricatípus. A több mint 17 millió darab értékesített úthasználati jogosultság közel 60 százaléka ebből a típusból kerül ki.