A Toyota leállítja a Lexus GX 460 terepjárók forgalmazását az Egyesült Államokban, miután egy befolyásos amerikai fogyasztóvédelmi magazin stabilitási hibát tárt fel a tesztvezetés során.

Az új Lexus modellt tavaly december óta értékesítették Amerikában, eddig hatezer járművet adtak el. Az egyesült államokbeli Consumer Reports magazin a tesztvezetés során azt derítette ki, hogy a gépjármű hirtelen irányváltásnál elveszítheti stabilitását. Ez akkor fordulhat elő, ha a vezető gyors kanyarban elveszi a gázt, például egy elnézett autópálya-kihajtót megközelítve. Az a probléma, hogy az elektronikus menetstabilizáló rendszer ellenére túl sokáig tart a vezetőnek visszanyernie az uralmát a terepjáró felett. Mindamellett a fogyasztóvédelmi magazinnak nincs tudomása arról, hogy baleset történt volna emiatt.


A japán autógyár szerdai közlése szerint az értékesítést mindaddig felfüggesztik, amíg a cég el nem végzi saját vizsgálatait. Az amerikai vezérképviseletnél  azt is közölték, hogy készek csereautót biztosítani azoknak, akik ezt igénylik.

Európában az autót ebben a formában nem forgalmazzák, nálunk Toyota Land Cruiserként kapható, de eltérő motorokkal és futóművel. Korábban a Mercedes az A-osztálynál is a svéd Vi Bilägare magazin nyomására változtatott a futóművön, miután egy úgynevezett jávorszarvas teszten, egy kikerülési manővernél az autó felborult. Akkor az autóba szériafelszerelésként kerül bele a még az S-osztályhoz is felárért kínált menetstabilizáló.

Forrás: MTI