Októberben ötödik alkalommal rendezik meg a Legendás Hősök (Heroes Legend) elnevezésű autós-motoros terepversenyt, amelyet újra a hagyományos afrikai útvonalakon bonyolítanak le: Párizsból rajtol és Dakarban, a Rózsaszínű tó partján fejeződik be.

Idén a BMW-nél versenyzett

Idén a BMW-nél versenyzett


“Ez a viadal nemcsak a sebességről, hanem fogalmazhatnánk úgy is, talán a szemlélődésről is szól” – fogalmazott a keddi budapesti sajtótájékoztatón Stephane Peterhansel, a verseny sportigazgatója, aki korábban kilenc alkalommal nyerte meg a Dakar-ralit. 

“Huszonkét éve indulok a Dakaron, előbb motorral, később pedig autóval versenyeztem. Azt gondolom, a Heroes Legend kiváló alternatívája lehet a hagyományos terepversenynek, amelyet kizárólag a gyorsaság jellemez. Ezen a viadalon bárki megméretheti mit tud és mire képes.”

A Heroes Legend október 16-án startol a francia fővárosból, közvetlenül az Eiffel-torony lábától. A résztvevők a két hét alatt összesen mintegy hatezer kilométert tesznek meg. Naponta átlag félezer km-t haladnak, öt országot szelnek át (Franciaország, Spanyolország, Marokkó, Mauritánia és Szomália). A cél október 30-án lesz Dakarban. A Budapestre látogató szervezők hangsúlyozták: elsőrendű cél a biztonság, orvosok és helikopter kíséri a pilótákat.
 

Sokan Afrikában akarnak versenyezni

Sokan Afrikában akarnak versenyezni


Palik László – aki eddig nyolcszor indult a  Dakaron – segíti és koordinálja a térségből indulni kívánó versenyzők felkészítését. A részvételi díj egy autósnak 8000 euró (2,1 millió forint).

A 2011-es Dakar-rali továbbra is Dél-Amerikában zajlik, miután annak a versenynek a szervezői nem tartják biztonságosnak Afrikát. A Dakar-rali nyomdokain született azóta az Africa Race versenyzőknek és a Bamako-rali amatőröknek. 

Forrás: MTI