Feleannyi új gépjárművet helyeztek forgalomba az idei év első negyedévében Magyarországon, mint a tavalyi hasonló időszakban – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE).

Az egyesület közleménye szerint az új személyautók forgalomba helyezésének száma 55 százalékkal, a kishaszon járműveké 56 százalékkal, a nagyhaszon járműveké 45 százalékkal, míg a motorkerékpároké 40 százalékkal esett vissza 2010. január-márciusában, az előző év első negyedévéhez viszonyítva.

Ennek eredményeként az idei első három hónapban 10 210 személyautót, 1689 kishaszon járművet, 133 darab nagyhaszon járművet és 488 darab motort helyeztek forgalomba. Tavaly egész évben 61 ezer személyautó kelt el, ami igazi mélypont volt, de látva a negyedéves tízezres számot, ha idén összejön az csoda lesz.


Az egyesület közleményében kiemelte: a jelentős csökkenés elsősorban amiatt következett be, hogy tavaly az év első harmadában a kereskedők nagy árengedmények mellett készletcsökkentő akciókat hajtottak végre, amelyek csak 2009 áprilisában-májusában futottak ki. Emiatt a MGE arra számít, hogy május végéig tovább csökkenhetnek az új gépjármű forgalomba helyezési adatok az előző év hasonló időszakához képest, és ez után is csak egy enyhe emelkedés mehet végbe ezen a területen.

Az MGE rámutatott: a személyautók piacán továbbra is a céges, illetve flotta eladások domináltak az idei első negyedévben. Ez a tendencia a válság kezdete óta áll fenn, és mindaddig megmarad, ameddig az ügyfelek hitelfelvételi kedve vissza nem tér.

Forrás: MTI