A brit állatorvosi egyetem londoni kutatóinak vizsgálata szerint az elefántok lábai a négykerék-hajtású járművekhez hasonlóan külön-külön biztosítják az állat haladásához szükséges erőt. Ez teljesen egyedi megoldásnak számít a többi négylábú állathoz képest, amelyek a hátsókerék-hajtású járművekhez hasonlóan a hátsó lábaikat a gyorsításra, a mellső lábaikat pedig a fékezésre használják.

“A kutatók eddig úgy vélték, hogy minden négylábú állatra igaz a lábak közötti munkaelosztás” – mondta John Hutchinson, a kutatás vezetője, hozzátéve, hogy ez a megállapítás azonban nem mondható el az elefántokról.


Az elefántok lábai kevésbé ruganyosak, és ez különösen a nagyobb sebességű futásnál érezteti hatását. Ezért van az, hogy az elefántok mozgása a többi emlőshöz képest lomhább, mert a normál gyalogláshoz képest a futás 50 százalékkal több energiát emészt fel.

Az előrehaladáshoz szükséges legkisebb erő kifejtése érdekében az elefántok szinkronban tartják lábaik függőleges irányú mozgását, a lábak vízszentes irányú ellentétes mozgása azonban jelentős energiabefektetésbe kerül.

A kutatók az állatok mozgását hat fiatal ázsiai elefánton vizsgálták fejlett háromdimenziós technológiával. A lábak mozgási pontjait fényvisszaverő pontokkal jelölték, miközben az elefántokat különböző sebességgel nyomásérzékelős padlón vezették át.

Forrás: MTI