Különleges döntéssel igyekszik csökkenteni költségeit a Ford. A jövőben éjszaka, illetve hétvégén a Microsoft Windowszal való együttműködés révén valamennyi, a Ford irodában lévő személyi számítógép automatikusan kikapcsol, ami éves szinten mintegy 1,2 millió dollár (236 millió forint) megtakarítást eredményez.

A Ford becslése szerint korábban a számítógépek mintegy 60%-a maradt bekapcsolva, illetve áram alatt a munkaidő végeztével, ennek kiküszöbölésével pedig a vállalat a jelentős költségmegtakarítás mellett éves szinten mintegy 16-25 tonnával csökkenti környezeti lábnyomát.

Amellett, hogy az új projektnek köszönhetően jelentős mértékben csökken a felesleges energiapazarlás, a számítógépek igény esetén időlegesen automatikusan újra feszültség alá kerülhetnek, így munkaidőn kívül végezhetőek el a gépeken a karbantartási és szoftverfrissítési munkálatok, amelyek korábban hátráltatták az alkalmazottakat napi teendőik ellátásában.

Maguktól kikapcsolnak a számítógépek

Maguktól kikapcsolnak a számítógépek


A munkaidőn túl bennmaradó alkalmazottaknak sem kell aggódniuk munkájuk elvesztése miatt, a rendszer ugyanis jelzi a kikapcsolás időpontját, amelyet ők elhalaszthatnak, amennyiben pedig nem tartózkodnak a gép mellett, munkájuk automatikusan mentésre kerül.

A Ford az egyéni felhasználók számára is javasolja a gépek kikapcsolását, mert jelenleg az áram alatt hagyott gépek Amerikában 2,8 milliárd dollárnyi (550 milliárd forint) energiapazarlást okoznak. A Ford felmérése szerint egy átlagos háztartásban a fogyasztás 75%-át kikapcsolt, ám áram alatt lévő termékek adják, ezért ha elmegyünk otthonról, lehetőség szerint áramtalanítsunk, illetve válasszunk olyan termékeket, amelyek kikapcsolásukkor megteszik ezt.