Belépett a terepjárók szegmensébe a MINI, a márka első összkerékhajtású modellje a Countryman nevet kapta. Ahogy a versenytársak, úgy az újdonság is csak korlátozottan alkalmas terepezésre, viszont kompromisszummentes használhatóságot biztosít.

Öt teljes értékű ajtóval büszkélkedhet a Countryman, ezzel egyes autóipari szakértők szerint a MINI saját maga ásta meg a Clubman sírját. Csak nyomokban hasonlít a terepjáró a Detroitban látott Beachcomber tanulmányra, jóval alacsonyabb annál, bár fényszórói hasonlóak.

Hátulról kicsit furcsán mutat

Hátulról kicsit furcsán mutat

Hátulról kicsit furcsán mutat


Összességében kicsit olyan a Countryman, mintha nem is terepjáró, hanem egy kompakt egyterű lenne, de valahogy hiányzik belőle a márkára eddig jellemző báj. Hátulról egészen furcsán mutat, de ezt a magas építés és a szokatlan formájú lámpák teszik. Bentről a hagyományos MINI-hangulat köszön vissza, de az utastér jól variálható.

Három benzines és két dízelmotorral lesz kapható még idén, a One D 90 lóerős teljesítményétől a Cooper S Countryman 184 lóerejéig tart a kínálat. Az átdolgozott 1,6-os csúcsmotorban a turbófeltöltő twin-scroll, azaz kettős leömlésű változata dolgozik közvetlen befecskendezéssel és folyamatosan változó szelepvezérléssel.

A szokásos MINI-műszerek

A szokásos MINI-műszerek

A szokásos MINI-műszerek


Hatfokozatú, manuális váltó jár alapáron minden modellhez, a benzinesek a hatfokozatú hagyományos automatával is kérhetőek. Ahogy újabban minden BMW-s modell, a Countryman is fogyasztáscsökkentő extrák sokaságával büszkélkedhet, start-stop és fékenergia-visszanyerő rendszert, valamint a váltás idejére figyelmeztető nyilacskákat is beépítettek.

A Countryman az első MINI, mely összkerékhajtással (All4) is rendelhető, utóbbi elektrohidraulikus rendszerű, alapesetben a nyomaték ötven százalékát küldi a hátsó tengelyre, de akár száz százalékra is képes.

Gyárilag négy üléssel szerelik a Countrymant, de felár nélkül kérhető hagyományos, háromszemélyes hátsó pad is. 60:40 arányban dönthetők a hátsó ülések, a csomagtartó térfogata 350 és 1170 liter között változhat. A hírek szerint a MINI már fontolgatja a John Cooper Works változat elkészítését is.