15 nap, több mint 9000 kilométer versenyzés után szombaton este véget ért a 32. Dakar-rali. Az Argentínában és Chilében zajlott küzdelem végén az autóknál a Volkswagen Race Touareggel Carlos Sainz, a motorosoknál a KTM-s Cyril Despres, a kamionoknál Vlagyimir Csagin, míg a quadoknál Marcos Patronelli győzött. A végső győztesek így nyilatkoztak a célba érés után.  

Sainz keményen, okosan küzdött

Sainz keményen, okosan küzdött

Sainz keményen, okosan küzdött


“Nagyon fontos nap ez számomra. Győztem már Európában, Spanyolországban, és most a Dakart is megnyertem. Először is szeretnék köszönetet mondani a navigátoromnak, Lucas Cruznak a csodálatos munkájáért és a csapatnak is, amiért ilyen régóta megtisztelnek a bizalmukkal. Az autóval egyáltalán semmilyen gond nem volt, még egy horpadás sem volt rajta” – mondott köszönetet Sainz.

“Gyorsak voltunk, de okosan is vezettünk. Minden nap kemény csatát vívtam a csapattársammal, de előre tudtam, hogy így lesz. Az utolsó szakaszon egyáltalán nem hibázhattam, mindent, az érzelmeinket is az ellenőrzésünk alatt kellett tartani. De így volt ez egész héten” – mondta csapattársa, Nasszer Al-Attiyah előtt végül 2 perc 12 másodperccel beérő korábbi kétszeres ralivilágbajnok spanyol.

Despres boldogan mutatja a harmadikat

Despres boldogan mutatja a harmadikat

Despres boldogan mutatja a harmadikat


“Minden győzelem jó érzés, de ez különösen felemelő. Kemény munka, hozzáértés és egy nagyszerű csapat eredménye. Kilencen vagyunk a csapatban, és senki sem lazított egy pillanatra sem. Mindannyian győzni akartunk, küzdöttünk és végül győztünk is. Nagyon érzelmes pillanat ez. Én is ember vagyok, 15 napja ülök a motoron, egészen kimerültem, a maradék erőm pedig könnyekké alakult” – nyilatkozta Cyril Despres, aki mostani sikerével háromra növelte Dakar-győzelmei számát.   

“A KTM fontos szerepet játszott  győzelemben, bíztak bennünk. Hónapok óta éjt nappallá téve dolgoztunk. Egy dolog biztos: nem féltem attól, hogy veszítek, a győzelemre gondoltam, és ez erősebb is volt, mint a vereségtől való félelem. Kemény, de nagyon szép volt a Dakar, nagyon örülök a győzelemnek” – tette hozzá a francia motoros.

Csaginék uralták a versenyt

Csaginék uralták a versenyt

Csaginék uralták a versenyt


“Ez a csapatunk kilencedik győzelme. Ezt nem sokan mondhatják el magukról. Nem is egy, hanem több év munkája van e mögött a siker mögött. A tavalyi év is jól sikerült, Fidrausz (Kabirov) győzött, idén pedig még teljesebb volt a siker. Mesés eredmény ez a Kamaznak. A csapat nagyon erős, és mindenkinél jobban akarta a győzelmet” – dicsérte csapatát az ellentmondást nem tűrően versenyző kamionos, Vlagyimir Csagin, aki idén abszolút rekordot állított be a dakaros szakaszgyőzelmek számát illetően.

Testvérsiker a quadoknál

Testvérsiker a quadoknál

Testvérsiker a quadoknál


“Egy biztos: még csak nem is álmodtam erről. Hihetetlen, hogy egy testvérpár két tagja végez az első két helyen! Nagyon kemény volt a Dakar. Nem is nagyon mondhatok mást ezen kívül, persze a mellett, hogy köszönöm a csapatnak! Nagyon örülök a bátyám sikerének is, ez volt az első Dakarja és második lett! A legnehezebb szakaszok idén Észak-Chilében voltak, hosszú, bonyolult szakaszok, kemény feladat volt a navigáció. Nagyon boldog vagyok, és azt hiszem, a testvéri győzelemmel történelmet írtunk. Lesz mit ünnepelni!” – mondta az argentin Marcos Patronelli, aki bátyát, Alejandrót megelőzve nyert kategóriájában.