Egy eredeti 1925-ös Bugatti Brescia Type 22 Roadstert bocsát árverésre a Bonhams aukciós ház, az autó egyetlen, de annál nagyobb baja, hogy több mint hetven évet töltött egy svájci tó mélyén. Egész pontosan 1936-ban süllyedt a Maggiore-tóba a tulajdonos és az adóhatóság közötti vita következtében, ennek ellenére átszámítva 20-22 milliós bevételt remélnek tőle.

Alig húsz százalék maradt megmenthető az autóból, csak az eredeti alumínium, gumi és fa alkatrészek restaurálhatók. Láthatóak rajta némi korai tuningolás jelei, teljesen lecsupaszították a karosszériát, csak a motor- és karosszériaszám alapján sikerült végül megállapítani, hogy milyen autóról van szó.


Már a 60-as években felfedezték a tó mélyén lapuló Bugattit a helyi búvárklub tagjai, azóta is rendszeresen szerveztek túrákat az autóhoz. 2008 februárjában a klub egyik tagja utcai erőszak áldozatává vált, a kiemelésről szóló döntés pedig azért született meg, hogy az árverésen szerzett bevételt az ő emlékére létrehozott alapítványnak adhassák.

Úgy hírlik, hogy egy svájci mérnök volt az autó tulajdonosa, akinél 74 évvel ezelőtt az adóhatóság emberei jelentek meg, követelve a kocsi után meg nem fizetett adókat. Ezek elmaradása esetén a Bugatti megsemmisítésével fenyegetőztek, ezt elkerülendő döntött úgy a mérnök, hogy az autót munkásai segítségével a tóba rejti. Azt tervezték, hogy a hátuljához rögzített lánc segítségével húzzák majd elő, de ez az első mentési kísérletnél elszakadt, hosszú évekre hullámsírba küldve a Bugattit.

Videón az autó kiemelése: