Korántsem lehet tévedhetetlen forrásnak nevezni a Wikipediát, de néhány nappal ezelőttig még az on-line enciklopédiában is az szerepelt, hogy a BMW logója a “kék ég előtt forgó propellerpengéket” ábrázol. A közhiedelem szerint így tisztelegtek a gyár múltja előtt, amely repülőgépmotorok készítésével foglalkozott.

Csakhogy a New York Times egyik újságírója felfigyelt arra, hogy a müncheni BMW-múzeumban tett túrája során az idegenvezető Anne Schmidt-Possiwal azt mondta, a logó nem propellert ábrázol, hanem a kék-fehér kombinációval csupán a független Bajorország színeit vitték be a logóba.

A hibás ábrázolás

A hibás ábrázolás

A hibás ábrázolás


A szerkesztő szkeptikus volt, ezért állásfoglalást kért a BMW észak-amerikai részlegétől. Dave Buchko erre válaszul ismét a propelleres sztorit hozta elő, de később elismerte, hogy az idegenvezetőnek volt igaza. Buchko egy régi könyvből szedte elő a történetet, de kiderült, hogy már valóban tisztázták a logó igazi múltját.

A 318ti.org kutatása szerint 1917-ben regisztrálták a BMW logóját, külsején a BMW betűkkel, belső részén a Bajor Szabad Állam hivatalos színeivel. De fordított sorrendben, mert az akkori előírások szerint illegális volt nemzeti szimbólumokat kereskedelmi védjegyekben ábrázolni. A logónak semmi köze nem volt repülőgépmotorokhoz vagy propellerekhez, ez a magyarázat egy 1929-es hirdetés miatt alakult ki: ekkor ábrázolták úgy az emblémát, mintha egy repülőgép propellere lenne.