Ma a 32. Dakar-rali 13. szakaszát kezdték meg a mezőny tagjai. A versenyzőknek a cél, az argentin főváros felé igyekezve ma San Rafael és Santa Rosa között kellett teljesíteniük a 368 kilométeres mért szakaszt amelyet 76+281 kilométernyi összekötő fogott közre. A mai  az idei Dakar utolsó előtti szakasza volt.

Bár az autóknál gyakorlatilag garantált a Volkswagen győzelme, a motorsportfőnök, Kris Nissen biztosan nem tapsolt, amikor arról értesült, hogy milyen csatába bonyolódott a csapat két győzelmi esélyese. Az összetettben vezető Carlos Sainzot már tegnap lökdöséssel próbálta elengedésre buzdítani a hummeres Robby Gordon, de ma az összetettben második csapattársa, a katari Nasszer Al-Attiyah bánt így vele, majd elé kerülve – legalábbis a spanyol szerint – szándékosan lassította őt.

Peternek is meglett az 55.

Peternek is meglett az 55.

Peternek is meglett az 55.


“Értelemszerűen mögöttem volt,” – mondta a tegnapi szakaszgyőztes Sainz – “a motorosokat előzgettem a porban, amikor megelőzött, közben meglökött, majd előttem ingázott. Szerintem nem volt valami sportszerű. Ha látnám, hogy jön és én is így legyeznék, akkor ő sem tudna megelőzni. Nem normális dolog, hogy az embernek nekimegy a csapattársa” – panaszolta a spanyol, aki végül a negyedik lett ma.

Al-Attiyah, aki tegnap épp a Gordon-incidens kapcsán nyilatkozta, hogy ő semmiképpen nem tenne ilyet csapattársával, nem érezte magát hibásnak: “Nem történt semmi, egyszerűen nem engedett el 280 kilométernél, de aztán az egyenes szakaszon megelőztem. Nem foglalkozom ezzel, rendben volt minden” – mondta.

A szakaszt a BMW-s Stephane Peterhansel nyerte, Al-Attiyah végül a második lett, míg a harmadik helyen a BMW X-Raid-csapat másik, Guerlain Chicherit által vezetett autója ért be. Az utolsó szakasz előtt összetettben még mindig Sainz vezet, de előnye mindössze 2 perc 48 másodperc Al-Attiyah előtt, holnap bármelyikük megnyerheti az idei Dakart.

Ullevalseter fordított

Ullevalseter fordított

Ullevalseter fordított


A motorosoknál rendkívüli esemény híján szinte biztosan a KTM-es Cyril Despres-é lesz a végső diadal, mai második helyezésével lazán egy óra felett tartotta összetettbeli előnyét. Az igazi harc a második és harmadik helyért folyik: ebben a csatában most a norvég Pal Anders Ullevalseter kerekedett felül a tegnapi győztes chileivel, Lopez Contardóval szemben – a norvég mai elsőségével  a 12. szakasz utáni bő egyperces hátrányát négyperces előnyre fordította át.

A harmadik ma a címvédő, Marc Coma lett, míg az apriliás Lopez Contardo a negyedikként ért be.

A kamionoknál a változatosság kedvéért nem a Csagin-féle Kamaz nyert ma, hanem csapattársa, a tavalyi győztes Kabirov lett az első, persze a “Cár” szorosan követte őt. A Kamza-uralmat Margyejevék tették teljessé. Csagin holnapi kategóriagyőzelme szinte biztos.

EREDMÉNYEK:

A tizenharmadik szakasz legjobbjai

Holnap már Buenos Aires jön

Holnap már Buenos Aires jön

Holnap már Buenos Aires jön


Motorosok

1. Ullevalseter, KTM 3:27:05
2. Despres, KTM + 0:00:43
3. Coma, KTM + 0:02:46

Autósok

1. Peterhansel-Cottret, BMW 2:58:25
2. Al-Attiyah-Gottschalk, Volkswagen + 0:01:21
3. Chicherit-Thörner + 0:03:45

Kamionosok

1. Kabirov-Beljajev-Mokajev, Kamaz 3:38:47
2. Csagin-Szavosztyin-Nyikolajev, Kamaz + 0:01:50
3. Margyejev-Mizjukajev-Karginov, Kamaz + 0:18:18

Az összetett állása az utolsó szakasz előtt

Csaginék már nehezen bukhatják el

Csaginék már nehezen bukhatják el

Csaginék már nehezen bukhatják el


Motorosok

1. Despres, KTM 49:38:44
2. Ullevalseter, KTM + 1:04:12
3. Lopez Contardo, Aprilia + 1:08:34

Autósok

1.Sainz-Cruz, Volkswagen 45:49:42
2.Al-Attiyah-Gottschalk, Volkswagen + 0:02:48
3.Miller-Pitchford, Volkswagen + 0:31:48

Kamionosok

1. Csagin-Szavosztyin-Nyikolajev, Kamaz 53:20:29
2. Kabirov-Beljajev-Mokajev, Kamaz + 01:11:53
3. Van Vliet-Vaanholt-Van Veenendaal, GINAF + 10:37:19