A Dakar-rali ma hét nap után visszatért Chiléből Argentínába. A 11. szakasz a chilei főváros, Santiago és a keleti szomszédnál található San Juan közti utat jelentette, amely 220 km mért és 211+3 km összekötő szakaszból állt össze a jórészt hegyes vidéken, kanyargós, lejtős utakon.

A motorosoknál az elmúlt napokban a teljes esélytelenség ellenére keményen küzdő címvédő, Marc Coma ma navigációs hibát vétett, amikor 13 kilométer után egy jobbkanyar helyett egyenesen ment tovább, és 3 kilométert hajtott a rossz irányba, majd ugyanennyit vissza. A közvetlenül a spanyol mögött haladók őt követve ugyanígy hibáztak.

Verhoeven Streettel viaskodott

Verhoeven Streettel viaskodott


A vezetést az amerikai Jonah Street vette át, de őt hamarosan utolérte a BMW-s Frans Verhoeven. A két motoros a szakasz végéig csatázott, de végül a holland három másodperc előnnyel győzött, míg a harmadik a KTM-s Alain Duclos lett, kicsit kevesebb mint másfél perc hátránnyal. Verhoeven az idei Dakaron első szakaszgyőzelmét aratta.

Az összetettben továbbra is a ma csak hetedikként beérő Cyril Despres vezet egy óra húsz perc előnnyel, és mögötte sem történt változás, a tíz percen belül lévő norvég Ullevalseter, a chilei Lopez Contardo és a portugál Rodrigues – aki ma szintén több navigációs hibát is vétett – küzdenek a maradék két dobogós helyért.

Ahogy a két-, úgy a négykerekűeknél is új győztest avattak, ugyanis hiába rajtolt az élről a favorit, Carlos Sainz, a szakaszon két defektet is begyűjtött, így a BMW-s Guerlain Chicherit állt az élre. A francia jól ment, így dakaros pályafutása során első alkalommal szakaszgyőzelmet ünnepelhetett. Mögötte a Mitsubishit hajtó Terranova-Maimon páros és a végső győzelemre már esélytelen címvédő, a VW-s Giniel de Villiers ért be.

Viszlát, Chile!

Viszlát, Chile!


Az összetettben még győzelmi eséllyel rendelkező VW-s, Nasszer Al-Attiyah nagyon igyekezett, hogy a lehető legjobban kihasználja csapattársa, Sainz balszerencséjét – ma több mint öt percet hozott a spanyolon, azaz hátránya már csak négy és fél perc. A harmadik továbbra is a szintén Race Touareggel versenyző Miller-Pitchord duó, az ő hátrányuk majdnem 24 perc. A BMW-s Stephane Peterhansel több mint két óra lemaradással negyedik. 

Már egész unalmas, de ma megint Kamaz-nap volt a Dakar kamionos szekciójában. Ez a 11. szakasz és tizedik alkalommal szereznek kettős győzelmet. Ezúttal Firdaus Kabirov volt a nyerő, Csagin pedig csak a második. A tavalyi győztesnek ez volt idei harmadik, összességében pedig 32. elsősége. Mndez azonban az idei versenyen mit sem ér, ugyanis Kabirov hátránya egy óra feletti. Ahogy az utóbbi két napban is, ezúttal is a francia Joseph Adua vezette Iveco tudta legjobban megközelíteni a Kamazok tempóját.

A mai szakasz élmenői


Motorosok

1. Verhoeven, BMW 2:44:50
2. Street, KTM + 0:00:03
3. Duclos, KTM + 0:01:25

Autók

1. Chicherit-Thörner, BMW 2:34:51
2. Terranova-Maimon, Mitsubishi + 0:00:30
3. de Villiers-von Zitzewitz, Volkswagen + 0:00:39

Kaminosok

1. Kabirov-Beljajev-Mokajev, Kamaz 03:02:53
2. Csagin-Szavosztyin-Nyikolajev, Kamaz +00:00:32
2. Adua-Rodewald-Torrallardona, Iveco + 00:04:45

Az összetett állása 11 szakasz után:

Az Andok lábainál ereszkednek Argentínába

Az Andok lábainál ereszkednek Argentínába


Motorosok

1. Despres, KTM 42:05:10
2. Ullevalseter, KTM + 1:20:54
3. Lopez Contardo, Aprilia + 1:23:34

Autók

1. Sainz-Cruz, Volkswagen 39:16:55
2. Al-Attiyah-Gottschalk, Volkswagen + 0:04:28
3. Miller-Pitchford, Volkswagen + 0:23:50

Kamionosok

1. Csagin-Szavosztyin-Nyikolajev, Kamaz 45:12:38
2. Kabirov-Beljajev-Mokajev, Kamaz + 01:12:23
3. Van Vliet-Vaanholt-Van Veenendaal, GINAF + 09:21:02

A teljes eredménytáblázatok itt