“A sztrájk értelmetlen. Semmit nem tudnak elérni, a kérdés csak az, hogy ezt mikor látják be a szakszervezetek” – jelentette ki Demszky Gábor kedden, az elnökletével összeült főváros védelmi bizottságban, ahol cégek, intézmények, szervezetek vezetői beszámoltak arról, miként érinti működésüket a BKV szakszervezeteinek 0 órakor kezdődött sztrájkja.

Ha nincs villamos, akkor jó az a sáv nekünk

Ha nincs villamos, akkor jó az a sáv nekünk


A sztrájk ellenére jár a metró, kissé akadozva, de közlekedik a HÉV, és járnak az 1-es, 2-es, 3-as, 4-es, 6-os és a 28-as villamosok. Jelenleg körülbelül 200 busz közlekedik Budapesten, ebből 20 a BKV saját busza, 40 a Volánbuszé, 140-et pedig alvállalkozók üzemeltetnek. A 200 busszal körülbelül 40 viszonylatot tudnak lefedni – számolt be az aktuális helyzetről Kocsis István, a BKV vezérigazgatója.  

A megszokottnál több a gyalogos és a kerékpáros, ez további odafigyelést igényel az autósok részéről. A főváros vezetése arra kéri az autósokat, lehetőség szerint vegyék fel a megállókban várakozó gyalogosokat.

A munkabeszüntetés ellenére nem ingyenes a parkolás a városban, ez ugyanis megnehezítené az állandó forgást a parkolókban. Jelenleg is tilos a buszsávokban hajtani, biztosítani kell ugyanis az esetenként közlekedő buszok, illetve az ugyancsak a közösségi közlekedéshez sorolt taxik forgalmát.
 

Várhatod

Várhatod


A főpolgármester kijelentette: jelenleg bizonytalan a sztrájk kimenetele, mint mondta: a BKV menedzsmentje elment addig, ameddig lehetett. A BKV vezetése még vasárnap elfogadta, hogy megtartják az előző kollektív szerződésben biztosított 3 százalékos egészség- és nyugdíjpénztári befizetést, de nem a kollektív szerződésen belül, hanem a bértárgyalásokhoz kötve.

Vitát okoz a felek között, hogy a szakszervezetek ragaszkodnak a 45 ezer forintos év végi úgynevezett pulykapénzhez. A főpolgármester szerint a a további jóléti juttatások kifizetése a jelenlegi helyzetben irreális. Hozzátette: a további kifizetéseket a kormánnyal a BKV fenntartható működése érdekében kötött szándéknyilatkozat sem teszi lehetővé.

Forrás: Budapest.hu