A szombati pihenőnap után ma a nyolcadik szakasszal folytatódott a 32. Dakar-rali. Az Atacama sivatag szívében haladó nyomvonal már ismerős lehetett a mezőnynek, hiszen a chilei Antofagasta és Copiapo között már szerdán is versenyeztek, ma azonban épp az ellenkező irányba haladtak. Ma összesen 568 kilométert tettek meg, amely 96 kilométernyi összekötőből és 472 kilométeres mért szakaszból állt.

Comát nem ott szerelték, ahol kellett volna

Comát nem ott szerelték, ahol kellett volna

Comát nem ott szerelték, ahol kellett volna


A motorosoknál a nap legjobbja az apriliás chilei, Francisco Lopez Contardo lett, a hazai pilóta kedd után másodszor nyert szakaszt. Mögötte 44 másodperccel a pénteken 6 órás büntetést kapott címvédő, Marc Coma ért be. A spanyol mai indulása egy ideig kétséges volt, ugyanis annak ellenére, hogy tévékamerák rögzítették, amint a hetedik szakaszon szabálytalan kerékcserét hajtott végre, ő igazságtalannak érezte a büntetést, és a kiszállást fontolgatta. Harmadikként a norvég Pal Anders Ullevalseter ért be a célba, ő szűk másfél perces hátránnyal végzett.

Az összetettben továbbra is kényelmes, 1 óra 20 perces előnnyel vezető Cyril Despres ma a negyedik helyen ért be, bő háromperces lemaradással. Amellett, hogy navigációs problémái is akadtak, főként a tönkre ment gumik hibája lassította. Ám 245 kilométernél találkozott “vízhordójával”, Ruben Fariaval, aki természetesen átadta saját, jó kerekét.

A Volkswagenek vezetnek az összetettben

A Volkswagenek vezetnek az összetettben

A Volkswagenek vezetnek az összetettben


Az autósoknál Mr. Dakar, Stephane Peterhansel alaposan bepörgött: a francia összetettben ugyan messze van a volkswagenesektől, de napi szinten nem hagyja őket nyugodtan haladni a győzelem felé, ahogy csütörtökön, most újabb szakaszt nyert. A BMW-es ezzel dakaros pályafutása 54. szakaszdiadalát érte el, ami abszolút rekord. Eredményével megelőzte csapattársát Guerlain Chicherit, s így már a francia áll a negyedik helyen

Peterhansel mögött szokás szerint ott sorakoztak a VW Race Touaregjei: közülük ezúttal az összetettben vezető Carlos Sainz volt a legjobb, hátránya 45 másodperc volt a franciához képest. Ez azért is figyelemreméltó, mert a spanyolnak az első 300 kilométeren kétszer is kereket kellett cserélnie, így onnantól nagyon óvatosan ment, mert nem volt több pótkereke.

Rengetegen kaptak defektet

Rengetegen kaptak defektet

Rengetegen kaptak defektet


A harmadik, negyedik, ötödik hely is Volkswagené volt, sorban Mark Miller, a címvédő Giniel de Villers és a katari Al-Attiyah osztozott rajtuk. Attiyah azért sem tudott az összetettben közelebb kerülni Sainzhoz, mert ő is kétszer cserélt kereket.

A kamionosoknál a felállás a szokásos: a Vlagyimir Csagin és Fidrausz Kabirov által vezetett két Kamaz haladt az élen, harmadikként ezúttal hátvédjük, az alkatrészeket is cipelő Ilgizar Mardeev futott be. Csaginnak ez a hetedik részsikere az eddig nyolc versenynapból, ugyanakkor már pályafutása 54. szakaszgyőzeleme, tehát üldözi az elsőségért Stephane Peterhanselt. Az orosznak viszont van egy nagy előnye, 1 óra 16 perccel vezet az összetettben csapattársával szemben, vagyis gyakoratilag csak elveszítheti a versenyt.

EREDMÉNYEK:

A Dakara-rali teljes eredménylistája EZEN A LINKEN érhető el.

A nyolcadik szakasz legjobbjainak eredményei

Autók

1. Peterhansel – Cottret (FRA), BMW 05:06:05
2. Sainz-Cruz (ESP), Volkswagen + 00:00:45
3.Miller – Pitchford (USA – ZAF), Volkswagen +00:01:07

Motorok

1. Lopez Contardo (CHL), Aprilia 05:29:25 
2. Coma 8ESP), KTM +00:00:42
3. Ullevaleter (NOR), KTM     +00:01:22

Kamionok

1. Csagin-Szavosztin-Nyikolajev (RUS), Kamaz 05:41:35
2. Kabirov-Belyaev-Mokeev (RUS), Kamaz +00:12:26
3. Maedeev – Mizyukaev – Karginov (RUS), Kamaz +01:10:32    

Az összetett állása nyolc szakasz után:

Autók

1. Sainz-Cruz (ESP), Volkswagen 31:28:13
2. Al-Attiyah-Gottschalk (QAT-GER), Volkswagen + 00:14:35
3. Miller-Pitchford (USA-ZAF), Volkswagen + 00:22:28

Motorok

1. Despres (FRA), KTM 33:46:21 
2. Ullevalseter (NOR), KTM +01:20:31    
3. Lopez Contardo (CHL), Aprilia +01:24:21

Kamionok

1. Csagin-Szavosztyin-Nyikolajev (RUS), Kamaz 35:47:49
2. Kabirov-Beljajev-Mokajev (RUS), Kamaz +01:16:12
3. Van Vliet-Vaanholt-Van Veenendaal (NLD), GINAF +07:15:44