Bár azt írtuk, hogy a hétfői volt az idei Dakar-rali legrövidebb gyorsasági szakasza, az élet közbeszólt. A 182 kilométeres szakasz ugyanis annyira megnehezítette a részvevők dolgát, hogy sokan a homokdűnék között töltötték az éjszakát. Emiatt tegnap a szervezők másfél órával későbbre tették a rajtot és 40 kilométerrel rövidebbre, azaz 163 kilométeresre szabták a mért szakaszt, amelyet egy 259 kilométeres összekötő előzött meg.

Tegnap Fiambalából Copiapóba hajtott a mezőny, mialatt Argentínából átjutottak Chilébe, áthajtottak az Andokon, majd a világ legszárazabb helyén, az Atacama sivatagban teljesítették a gyorsaságit. Több mint 100 kilométert hajtottak a dűnék között.

Autók:

Peterhansel őrzi vezetőhelyét az összetettben

Peterhansel őrzi vezetőhelyét az összetettben


Ismét új szakaszgyőztes kell feljegyeznünk a 32. Dakar-ralin. Az autósok között ugyanis Robby Gordon teljesítette a leggyorsabban a távot, begyűjtve pályafutása harmadik abszolút szakaszelsőségét. Ugyanakkor a hétfői legjobb, az összetettben is vezető Stephane Peterhanselnek sincs oka panaszra, a saját építésű autójával induló amerikai ugyanis mindössze egyetlen másodperccel volt gyorsabb nála, 163 km után!

Ennek köszönhetően a kilencszeres Dakar-győztes továbbra is az élen áll BMW-jével, megelőzve a két volkswageneset, a szakaszon negyedik Carlos Sainzot és az ezúttal harmadik leggyorsabb Nasser Al-Attiyah-t. A Mr. Dakarnak becézett francia előnye spanyol riválisával szemben hét és fél perc. Robby Gordon a sikerével feljött a nyolcadik helyre, hátránya egy óra.

Csapata az X-Raid azonban nem lehet felhőtlenül boldog, ugyanis másik nagyágyújukat végleg elvesztették. Nani Roma hétfői, két napon belül már a második borulása végzetesnek bizonyult, megsérült a keze, így feladta a versenyt. Érdekes, hogy navigátora az a Michel Perin, aki tavaly az élről esett ki, miután megsérült egy balesetben Carlos Sainz oldalán.

Motorok:

Coma keményen hajtott

Coma keményen hajtott


Azok után, hogy előbb gyorshajtásos büntetés, majd műszaki hiba miatt 40 perces hátrányba került, a Dakar tavalyi motoros győztese nem adta fel az idei viadalt. Marc Coma veszettül hajtott, hogy csökkentse hátrányát. Az Atacama sivatagban bizonyította képességeit és megnyerte a tegnapi szakaszt. Ez az első sikere idén, összességében azonban már pályafutás  nyolcadik szakaszgyőzelme.  

Elsőségével sikerült az összetettben három helyet javítania, most hatodik, hátránya még mindig tetemes, közel 37 perc az élen álló Cyril Despres-vel szemben. A Dakart kétszer megnyerő francia motoros tegnap harmadikként zárt, David Casteu mögött. Az összetettben a tegnap kilencedik Helder Rodriges illetve az ötödik Paulo Goncalves állnak a dobogón

Kamionok:

Vlagyimir Csagin nem bízza a véletlenre, ahogy az eddigi hármat, úgy az idei Dakar negyedik szakaszát is megnyerte. Ugyanakkor teljes Kamaz-sikert is hozott a tegnapi szakasz, miután Csagin mögött csapattársai, Kabirov és Mardeev voltak a leggyorsabbak.

Kabirov még lőtávolban van

Kabirov még lőtávolban van


A cárnak becézett orosz pilóta ezzel megszerezte 51. szakaszgyőzelmét, amellyel új rekordot állított fel az egy kategóriában begyűjtött elsőségek tekintetében. Összességében Peterhansel még jobban áll 52 győzelemmel, de ő motorral és autóval egyaránt gyűjtötte azokat. Persze mindez nem rontja el a 40. születésnapját épp tegnap ünneplő orosz versenyző örömét. Annál is inkább, mert csapata akár már taktikázhat is a végső győzelem érdekében, hiszen az összetett értékelésben Csagin mögött Kabirov áll nagyjából félórás lemaradással, viszont a harmadik helyezett ma ötödik holland Van Vliet hátránya már a két és fél órához közelít.

A szakasz összefoglalója mozgóképen:

EREDMÉNYEK:

A negyedik szakasz eredményei

Autók

1. Gordon-Grider (USA), Hummer 01:40:21     
2. Peterhansel-Cottret  (FRA), BMW +00:00:01     
3. Al-Attiyah-Gottschalk (QAT-GER), Volkswagen +00:02:26     

Motorok

1. Despres (FRA), KTM 01:46:58  
2. Rodrigues (PRT), Yamaha +00:02:04
3. Goncalves (PRT), BMW +00:03:14

Kamionok

1. Csagin-Szavosztin-Nyikolajev (RUS), Kamaz 01:53:36
2. Kabirov-Belyaev-Mokeev (RUS), Kamaz +00:07:44
3. Mardeev-Mizyukaev-Karginov (RUS), Kamaz +00:11:50

Az összetett állása négy szakasz után:

Autók

1. Peterhansel-Cottret (FRA), BMW 10:54:50
2. Sainz-Cruz (ESP), Volkswagen +00:07:36
3. Al-Attiyah-Gottschalk (QAT-GER), Volkswagen +00:09:56

Motorok

1. Despres (FRA), KTM 10:44:16
2. Casteu (FRA), Sherco +00:08:53
3. Rodrigues (PRT), Yamaha +00:23:45

Kamionok

1. Csagin-Szavosztyin-Nyikolajev (RUS), Kamaz 12:31:23
2. Kabirov-Beljajev-Mokajev (RUS), Kamaz +00:26:27
3. Van Vliet-Vaanholt-Van Veenendaal (NLD), GINAF +02:24:33