A pénteki rajt után szombaton lezajlott a 2010-es Dakar-rali első valódi versenynapja is. A második napon az argentínai Colon és Cordoba közti távot tették meg a versenyzők. Az autósok és kamionosok eredetileg 251, a motorosok és quadosok pedig 219 km-es mért szakaszt teljesítettek volna, de az esőzések miatti áradások következtében a szervezőknek rövidíteniük kellett, így végül 199 és 168 km-t tettek meg versenyszerűen a dakarosok.

A tereprali-viadal meglepetéssel kezdődött, hiszen az autósoknál egyértelmű favoritnak számító Volkswagenek helyett az egyik BMW végzett az élen. A legjobb a motorral már korábban győző, most négy kerékre váltott Nani Roma lett az X3-assal, mögötte két perccel VW-s honfitársa, Carlos Sainz ért be a szakasz végén. A harmadik szintén egy BMW lett: 2:50 hátránnyal a sokszoros Dakar-győztes, Stephane Peterhansel ért célba.

“Tulajdonképpen eléggé meglepett minket az időnk, de örülök. A szakasz közepén egy kicsit megijedtünk a motor miatt, meg kellett állnunk ellenőrizni, de minden rendben volt, talán egy elektronikai problémáról volt szó. A helyzetünk jó, de ez még csak a kezdet volt, még nem csatáztunk igazán a VW-kkel, de bemelegítésnek azért jó volt a szakasz” – nyilatkozta az első nap után Roma.

Áradás rövidítette az utat

Áradás rövidítette az utat


Tragédia is történt: a német Mirco Schultis Desert Warriorjával a 75. kilométernél a nem a kijelölt helyen álló nézők közé hajtott. Több kisebb sérülés mellett egy nő, Sonia Natalia Gallardo menthetetlennek bizonyult, ő a kórházban életét veszítette.

Érdekes módon a motorosoknál sem a papírforma érvényesült az első szakaszon, a megszokottól eltérően ugyanis nem egy KTM végzett az élen, hanem a Shercóval induló francia David Casteau. Mögötte két többszörös győztes, Cyril Despres, és a tavaly élen végző Marc Coma ért be – ők már mindketten az osztrák gyártó motorjait hajtották.

A kamionoknál a kamazos Vlagyimir Csagin és társai vezetnek egy nap után, de előnyük mindössze 24 másodperc a TATRA-val induló Karel Loprais előtt. A szintén Kamazzal induló tavalyi győztes, Kabirov négyperces hátránnyal a harmadik.

Videós összefoglaló a naprólA mezőny állása az első szakasz után

Motorosok

1. Casteau, Sherco 1:50:42
2.
Despres, KTM   + 0:00:02
3.
Coma, KTM + 0:00:12

Autók

1. Roma-Perin, BMW 2:11:15
2.
Sainz-Cruz, Volkswagen + 0:02:07
3.
Peterhansel-Cotrett, BMW + 0:02:50

Kamionok

1. Csagin-Szavosztyin-Nyikolajev, Kamaz 2:35:47
2. Loprais-Holan-Jaroslav, TATRA + 0:00:27
3. Kabirov-Beljajev-Mokajev, Kamaz + 0:04:00