Egyre több villanyautó jelenik meg világszerte, de a töltésükhöz szükséges rendszerek fejlesztése nem indult meg ilyen rohamban. A Mitsubishi Motors Corporation (MMC) és a Japan Delivery System Corporation viszont közösen fejlesztett olyan töltőrendszert elektromos autókhoz, amely a társasházak közös parkolóiban is használható, segítve a villanyautók széles körű elterjedését.

A rendszer

A rendszer

A rendszer


Az i-CHARGER a japánban létező biztonsági postaláda* rendszer felhasználásával működik. A postaládák személyi azonosítójának felhasználásával az i-CHARGER pontosan regisztrálja: ki, mikor, mennyi elektromos áramot használt fel a töltéshez, így az épület üzemeltetője könnyen feloszthatja az áramdíjat a lakók közt.

Amikor a lakó a központi töltőegységen azonosítja magát kártyájával, akkor a parkolóba telepített külső töltőegység aktiválódik, és tölteni kezdi a lakó elektromos autóját. Az i-CHARGER nevű berendezést december 1-től árusítják Japánban.

* A “biztonsági postaláda” olyan zárható szekrényrendszer, amelynek segítségével akkor is kikézbesíthetők a csomagok és egyéb, nagyobb méretű küldemények, ha a lakó nincs otthon. A postaláda jelzi a lakónak, ha küldeménye érkezett, és ő PIN kóddal vagy személyes azonosító kártya segítségével férhet hozzá a csomaghoz. E rendszereket már 15 éve alkalmazzák japán társasházakban, és a legtöbb, újonnan épült apartmanházhoz már eleve kiépítik.