Kinek jár kártérítés?

Saját hibás balesetben nincs kitől pénzt várni

Saját hibás balesetben nincs kitől pénzt várni

Családtagok után is évényesíthető kárigény


Röviden és pontosan megfogalmazva: egy közlekedési baleset minden súlyos sérültje jelentős kártérítésre számíthat, kivéve azt, aki a balesetet okozta.

Diszkóbalesetben is érvényesíthető!

Kevesen gondolnák, de egy tipikus “diszkóbalesetben” is minden megsérült utas kártérítési igényt érvényesíthet a biztosítónál. Ugyanígy, ha a család utazik, a megsérült, rosszabb esetben elhunyt családtag után a többi családtag – nyilván az okozót kivéve – érvényesíthet jelentős kárigényt. Ez esetben a saját kötelező biztosító fizet. Az okozó azonban nem érvényesíthet sem saját maga, sem a családtagja után igényt.

Mi az a súlyos sérülés?

Bármely csonttörés súlyos sérülésnek számít

Bármely csonttörés súlyos sérülésnek számít

Bármely csonttörés súlyos sérülésnek számít


A kártérítés során a büntetőjogi szempontból súlyosnak minősülő (és emiatt büntetőeljárást eredményező) sérülések jelentősek. Ez legegyszerűbben úgy fogalmazható meg, hogy amennyiben testünk 300 csontjának akár a legkisebbike is megreped, már büntetőjogi szempontból súlyos sérülésről beszélünk.

Nyilván a lép eltávolítása is ide tartozik, dacára annak hogy csonttöréssel nem jár, de a fogak kihullása, elhalása is jelentős kártérítést eredményezhet. (Ez utóbbiak büntetőjogi szempontból már maradandó egészségkárosodásnak számítanak.)

Ki fizeti a kártérítést?

A baleset okozójának kötelező biztosítója fizet

A baleset okozójának kötelező biztosítója fizet

A vétkes fél kötelező biztosítója fizet


A 190/2004. számú kormányrendelet értelmében a kötelező biztosító kötvényenként köteles a dologi kárért félmilliárd, a személyi sérülés miatt járó kárért másfélmilliárd forintig helytállni. Igen, kötvényenként.

Nyilván az elkülönített összeg maximumához közelítő kifizetés extrém esetekben jöhet szóba, azonban nem ritka a milliós kártérítés egy kéz- vagy lábtörés esetében sem.

A jó ügyvéd erre csak annyit tud mondani: attól függ. A kárigény nagyon fontos, hogy részletekbe menő, mindenre kiterjedő, reális, de mégis ehhez képest bátor legyen.

A hálapénzbe nem száll be a kötelező

A hálapénzbe nem száll be a kötelező

A hálapénzbe nem száll be a pénzintézet


Fontos, hogy mennyi volt a sérült bejelentett jövedelme, és mennyi ideig nem tudott dolgozni, esetleg nem is tud a későbbiekben sem a szakmájában elhelyezkedni a sérülés jellege miatt.

De további elemek is jelentősek! A bírói – és ezáltal a biztosítói – gyakorlat szerint is fizetnek olyan kárigényelemekre, amelyekre egy kártérítési jogban járatlan károsult nem is gondol.

A következő oldalon konkrét eseteket és megítélt összegeket sorol fel szakértőnk. Szerintünk ostobaság nem lapozni.


Amennyiben kórházban kell feküdnie egy ideig, a biztosító fizeti az ún. figyelmességi csomagot, amit nyilván a lábadozás elősegítése érdekében a hozzátartozók, barátok biztosítanak.

Újság, könyv igen, paraszolvencia nem

Fizeti továbbá a kulturális többletköltséget, az unaloműző könyvek-magazinok miatt. Egy fillért sem fizetnek azonban a köztudottan jelen lévő paraszolvencia megváltására. A kárigény kimunkálását szerencsés szakemberre bízni.
 

Mégis mennyi az annyi?

A végső kártérítési összeg ezer változótól függ, sajnos ma még a biztosító kiléte is hatalmas befolyásoló tényező, ezért nem szabad becslésekbe bocsátkozni, inkább lezárult valódi kárügyeket hozok fel példának.

1. A feleség vezetett, a férje az anyósülésen szörnyethalt. Két nagykorú, nem egy háztartásban élő lányuk egyenként 3-3 millió Ft kártérítést kapott.
2. Hátsó ülésen utazó fiatal férfi egyik lába a súlyos törések következtében megrövidült. 8 millió Ft feletti kártérítésben állapodtunk meg a biztosítóval.
3. Hátulról beleütköztek Ügyfelünk autójába. Úgynevezett “ostorcsapás – nyaksérülés” (komoly nyakrándulás annak következtében, hogy az autó kiugrik az ember alól) miatt a kifizetett kárösszeg 2 millió Ft volt.

Fontos kiemelni, hogy akár a kukásautó, akár a menetrend szerinti busz okozza a balesetet, akkor is mindig az ő kötelező biztosítójuk fizet.


Mennyi idő alatt lesz pénz az ügyből?

Lassan haladnak a kártérítési ügyek

Lassan haladnak a kártérítési ügyek

Lassan haladnak a kártérítési ügyek


Az ilyen ügyek jellemzően igen lassan haladnak, ennek két oka van. Az egyik, hogy a biztosító – érthető okokból – meg kívánja várni a teljes gyógyulást, vagy maradandóság esetén az állapot stagnálóvá fordulását, hogy a kár pontosan felmérhető legyen.

A biztosító rendszerint saját szakértőivel is megvizsgáltatja a károsult egészségi állapotát ugyanúgy, mint életkörülményeit, ha erre a kárigényben hivatkozás történt.

A másik ok, hogy mindkét fél egybehangzó érdeke a peren kívüli megegyezés. Ez nyilván egy folyamat, amely a kárigénnyel kezdődik, és a kifizetéssel ér véget.

Olvasnivalóra is kaphatunk térítést

Olvasnivalóra is kaphatunk térítést

Olvasnivalóra is kaphatunk térítést


A biztosító közben bekéri úgy az orvosi iratokat, mint például a vádiratot az okozó ellen, amivel a jogalapot már általában tisztázottnak tekinti.

A büntetőeljárás azonban önmagában sem rövid, ezzel meghosszabbítva a kárrendezést is.

Mi kell a kártérítési igény érvényesítéséhez?

Elvileg bárki szabadon érvényesítheti a kárigényét a biztosítóval szemben, közvetlenül. Amiért mégis erősen javallott szakember közreműködése, az az, hogy jogszabály nem írja le, milyen sérülésre mennyit kell fizetniük.

Irreális kárigényből nem lesznek milliók

Irreális kárigényből nem lesznek milliók

Irreális kárigényből nem lesznek milliók!


Kizárólag a bírói gyakorlat ad iránymutatást arra vonatkozólag, hogy “mi mennyit ér”. Pl. egy kéztörésre kérhet az ember 1 Ft-ot is, vagy egymilliárdot is. Első esetben nyilván megegyezés lesz, de aránytalan, a második esetben nem lesz megegyezés, marad a hosszú és drága per.

Fontos még tudni, hogy a legtöbb szakember kizárólag százalékot kér a kifizetett (vagyis érvényesített) kárösszegből, így a károsult ügyfélnek semmilyen munkadíjelőleget, költségátalányt, stb. nem kell előre fizetnie.

Jogi szakértőnk: dr. Orgoványi Krisztián. Minden, ami közlekedés! Közlekedési balesetek, szabálysértési jog, kártérítési képviselet, személyi sérülések miatti kárrendezés, képviselet közvetítői eljárásban.
Elérhetőség: orgovanyi@ugyved.hu
Web: www.vedo.hu
Érdekes jogi kérdése van?Kérdezzen Ön is Orgoványi Krisztiántól, jogi szakértőnktől!