Újrahasznosított anyagokból készítettek el egy Forma 3-as versenyautót az Ulsteri Egyetem kutatói. Többek közt burgonyakeményítőből, üres üvegekből, kenderből, szójából és kesudióhéjból készült, de a kormányt például ribizliből alakították ki. A versenyautó 95 százalékban újrahasznosított anyagokból van. Karosszériáját a Lola tervezte, a futóművet a Koni, a féket az AP Racing szállította.
 
A jármű motorja sem hétköznapi, 2,0 literes BMW, dízel. A szükséges.  üzemanyagot használt sütőolajból és csokoládéból állították el. A bennük lévő zsír felhasználásával nyerték az etanolt. A motor 220 lóerős, amellyel a versenyautó maximális sebessége 205 km/óra. A kocsi túl van a próbakörein, a goodwoodi fesztiválon mutatták be, és Adam Carroll az A1 GP bajnoka vezette.

Az üzemanyag lejárt szavatosságú csokiból készült

Az üzemanyag lejárt szavatosságú csokiból készült

Az üzemanyag lejárt szavatosságú csokiból készült


“Rendkívül izgalmas kipróbálni az autónkat a kutatóintézeten kívül. A járművet még tovább kell tesztelnünk és fejlesztenünk, hogy teljes mértékben kihasználhassuk a megépítésénél alkalmazott módszerekben rejlő lehetőségeket. Bár az autónak azok a részei, amik a versenyző életét védik, nem újrahasznosítható anyagokból készültek, a kísérletünk bebizonyítja, hogy mennyire sokat lehet elérni ezeknek az összetevőknek a felhasználásával”- mondta el Dr. Julie Soden, a versenyautót fejlesztő kutatócsoport egyik tagja a BBC-nek.

Forrás: Technet.hu