A Volvo pontosan 50 éve, 1959. augusztus 13-án, csütörtökön a svédországi Kristianstadban adta el első hárompontos biztonsági övvel szerelt autóját, egy PV544-est. A svéd gyártó fejlesztése azóta az autózás legáltalánosabb és legfontosabb biztonsági felszerelésévé vált, és az elmúlt fél évszázadban egymillió ember életét menthette már meg.  

Az első biztonsági övek az 1930-as években bukkantak fel, de az egyszerű kétpontos, csak a derekat tartó és a kezdetleges hárompontos megoldások nem voltak hatékonyak, főleg nagyobb sebességnél. Az öv ma is használt formáját a Volvo egyik mérnöke, a korábban a repülőgyártásban katapultülésekkel foglalkozó Nils Bohlin fejlesztette ki. Az új, V alakú, hárompontos öv lényege mai napig ugyanaz: a mellkason keresztbefutó átlós és a medencénél elhelyezkedő vízszintes hevederek a test legnagyobb teherbírású területein osztják szét az erőt, így 50 százalékkal csökkentve a baleseti sérülések esélyét.

Neki köszönhetjük - Nils Bohlin

Neki köszönhetjük – Nils Bohlin

Neki köszönhetjük – Nils Bohlin


Bár a Volvo szabadon hozzáférhetővé tette a szabadalmát, és a hazai piacán már 1959-ben megjelent a kulcsfontosságú újítás, a hárompontos öv csak a hatvanas évek végére kezdett igazán elterjedni. A modern, előfeszítővel, az överőelosztóval az eredeti forma hatékonyságát még tovább növelték.

A biztonsági öv már fél évszázada óvja az autósokat, és ezután is megteszi, ha bekapcsoljuk. Nemcsak kötelező nyűg, életet menthet!