115 sorozatban elért pontszerző helyezésével a rali-világbajnokság egyik legsikeresebb résztvevője a Ford. Több mint tíz éve nem volt olyan futam, ahol ne lett volna a pontszerzők között a csapat autója, ám félő volt, hogy a sorozat megszakad.

Sokan voltunk kíváncsiak a bejelentésre

Sokan voltunk kíváncsiak a bejelentésre

Sokan voltunk kíváncsiak a bejelentésre


A 2009-es év nem indult túl jól a márka számára, Sebastien Loeb és a Citroën sorra nyerte a futamokat, illetve az autóipart sújtó válság során az autógyárak leépítik sportprogramjaikat, sokan attól tartottak, hogy ez a Ford kivonulását is eredményezheti. Az utóbbi három versenyen viszont mindannyiszor a Focus WRC volt a leggyorsabb, 71-re növelve a Ford vb-futamon elért győzelmeinek számát, illetve a világbajnoki pontversenyben az élre repítve a Mikko Hirvonen – Jarmo Lehtinen párost.

Vélhetően ennek is köszönhetően tegnap a finn rali rajtja előtt egy nappal a Ford bejelentette, továbbra is részt vesz a rali-világbajnokságon, tudtuk meg a helyszínen. A márka kétéves szerződést írt alá az M-Sporttal, a csapat versenyautóinak fejlesztésért és üzemeltetésért felelős brit vállalkozással. Ugyanakkor azt is nyilvánvalóvá tették, hogy jelenlegi főszponzoraik, a BP illetve Abu Dzabi is az alakulat támogatói maradnak.

Nem változik a csapat összeállítása sem, a jövőben is két finn páros hajtja a Ford versenyautóit. Mikko Hirvonen mellett továbbra is bizalmat szavaznak a 19 évesen a sportág történetében legfiatalabbként WRC-győzelmet szerző Jari-Matti Latvalának is.

Marad a mostani pilótafelállás

Marad a mostani pilótafelállás

Marad a mostani pilótafelállás


Jövőre még Focuson alapuló versenyautókkal vesz részt sorozatban a 2006-ban és 2007-ben is konstruktőri-világbajnoki címet nyerő Ford, de 2011-re új autóval készülnek. Azután, hogy elkészült a belépőszintű, R2-es raliváltozat a Fiestából, az M-Sport már dolgozik a WRC-k helyébe lépő Fiesta S2000-esen is.

Ebbe az autóba a Nemzetközi Automobil Szövetség nemrég hozott döntése értelmében 1,6 literes turbómotor kerül, négykerék-hajtással kombinálva. Ez a kombináció továbbra is látványos versenyeket ígér.