Augusztus elsejétől még inkább zsebbe kell nyúlniuk a szabálytalankodó autósoknak, egyes büntetési tételek ugyanis szigorodnak – tudta meg a Magyar Nemzet. Az ittas vezetők elleni zéró tolerancia, majd az objektív felelősség bevezetése után ugyanis változik a közúti közlekedésről szóló törvény.

Eszerint a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, a motorkerékpár-bukósisak és a mobiltelefon használatára vonatkozó előírások megsértése olyan közlekedési szabálysértésnek minősülnek, amelyet közigazgatási hatósági eljárásban bírálnak el, az eddigi helyszíni bírság vagy feljelentés helyett.


Az új eljárás kizárja a mérlegelés lehetőségét, figyelmeztetést sem alkalmazhat a rendőr, pontosan meghatározott összegű bírság kiszabásával büntetik az elkövetett cselekményt.

Eddig helyszíni bírság esetén 3-20 ezer forintos csekket kaphatott az autós, míg feljelentés esetén akár a 30 ezer forintot is elérhette a büntetés. A jövő héttől viszont minimum tízezer, de akár negyvenötezer forintig terjedő bírsággal számolhatnak a szabálytalan autósok.

Jelenleg szintén mérlegelés nélkül szab ki büntetést a rendőrség az objektív felelősség elve alá eső szabályok: a gyorshajtás, a vasúti átjárón való áthaladásra, a járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék jelzéseire, a járművel történő megállásra és várakozásra, az autópálya leállósávjának igénybevételére, a behajtási tilalomra, a kötelező haladási irányra, a természet védelmére vonatkozó előírások megszegése esetén.

Forrás. Magyar Nemzet