Tompa fej = balesetveszély

Tombol a kánikula az országban. Csütörtökön és pénteken 2. fokozatú hőségriasztás lesz érvényben a fővárosban.. A 35 fok közeli, a nyílt területen gyakran e feletti hőmérséklet a közlekedőktől is nagyobb odafigyelést kíván. A nagy melegben az autó belső tere gyorsan felmelegszik, a nagy hőségben pedig lassulnak a reakciók.


A meleg megviseli az emberi szervezetet, különösképp az idősebb korosztályt, a szív és érrendszeri betegségben szenvedőket. Ugyanakkor az egészségesekre is hatással van, csökken a vérnyomás, alacsonyabb lesz a pulzusszám. Ezek következményeként gyengül az összpontosítás, lankad a figyelem. Ez pedig balesetveszélyes helyzetet teremthet gyalogosként és járművezetőként is.

Mielőtt beülünk a gépkocsiba, szellőztessük át a belsejét, de a szervezet folyadékpótlásáról is gondoskodni kell, lehetőleg ásványvizet kell fogyasztani, de a lédús gyümölcsök is jótékony hatásúak. Figyeljünk jobban a forgalom többi résztvevőjére is, hiszen a melegtől eltompulva hibás döntéseket hozhatnak.

Víz-víz-víz

Budapest készül a melegre. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. éjjel-nappal összesen 20 locsolóautóval mossa és hűti Budapest utcáit. A nappali órákban a lakótelepek, illetve a sűrűn lakott városrészek mellékutcáit, éjjel a fő- és tömegközlekedési úthálózatot locsolják.


A Fővárosi Polgári Védelem munkatársai naponta 20 ezer flakonos vizet osztanak szét az autósoknak és a járókelőknek, a Moszkva téren, a Móricz Zsigmond körtéren, az Örs vezér téren, a Szent lélek téren, a Váci út – Róbert K. krt. találkozásánál.  A BKV Zrt. ezenfelül a kora délutáni órákban a Moszkva téren, az Oktogonnál, a Blaha Lujza téren és a Boráros téren oszt zacskós vizet.

A Deák téren a Fővárosi Vízművek is kínál vizet, de ők arra is felhívják a figyelmet, hogy fokozottan kell ügyelni házi kedvenceink itatására is. Ezért erre a célra kialakított kutyaitató is rendelkezésre áll. A Főkert Zrt. pedig intézkedett arról, hogy a kezelésében lévő közparkokban megnyissák a csapokat.

Klíma gyalogosoknak


Akik hosszabb időt töltenek a szabadban, vagy messzire utaznak, azok tartsanak többször pihenőt, lehetőleg árnyékban. Budapesten a gyalogosokra száznál is több nyilvános, légkondicionált helység vár. Ezekről a Főpolgármesteri Hivatal honlapján és a katasztrófavédelem oldalán tájékozódhatnak azok, akik hűsölésre vágynak.

Ha tehetik azonban, 11 és 15 óra között ne menjenek az utcára, öltözzenek világos, lenge ruhába! Kifejezetten fontos, senki se hagyja gyermekét, állatait bezárt autóban, még rövid időre sem!

Az időjárás hatásait figyelembe véve a szokottnál is óvatosabban és körültekintőbben érdemes közlekedni.