“Ha nekünk nem jut semmi, nekik sem marad semmi” – üzente Guy Eyermann a New Fabris dolgozói szakszervezetének vezetője a PSA Peugeot Citroën és a Renault cégeknek. Eyermann ezzel foglalta össze a csődbe jutott francia autóalkatrész-gyártó üzem dolgozóinak álláspontját, mely szerint a már elhelyezett gázpalackokkal felrobbantják a vállalatot, ha a két autógyár nem fizet nekik fejenként 30 ezer eurós (8,3 millió forint) végkielégítést.

A dolgozók úgy számolnak, hogy nagyjából 2 millió eurónyi (551 millió forint) elkészült autóalkatrész illetve egy ugyanennyit érő Renault gyártósor van a birtokukban, amit nem engednek át a gyártóknak, ha nem fizetnek. Követelésüket arra alapozzák, hogy megtudták, két nagy autógyártó a közelmúltban ugyanekkora összeget fizetett ki egy másik volt beszállító, a Rencast üzem kétszáz elbocsátott alkalmazottjának is.

A szinte csak a PSA-nak és a Renault-nak dolgozó chatellerault-i cégnél 366 munkás dolgozott, mígnem június 16-án csődöt jelentett. A munkások július végéig adtak haladékot a döntésre, addig azonban a Munkaügyi Minisztériumban is tárgyalnak, szeretnék ha politikusok is nyomást gyakorolnának az autógyárakra.

Nem a New Fabris dolgozóié az első krimibe illő történet, a válság nyomán több francia vállalatnál próbálkoztak nem épp finom eszközökkel a dolgozók. Voltak, akik főnökeik túszul ejtésével akartak jobb feltételeket, új döntéseket kiharcolni.