Azután, hogy egy napja kiszivárogtak az új Jaguar XJ fotói, a brit márka leleplezte új luxusautóját. A bemutatót London elegáns negyedében, Chelsea-ben, a Saatchi galériában tartották meg. A házigazda Jay Leno, műsorvezető (Amerika Fábry Sándora), autógyűjtő volt.

Miután már tegnap láttuk az autót kívülről, csak a részletek nem voltak világosak. A kupés forma nemcsak modern, de 0,29-es alaktényezőjének köszönhetően ez az eddigi legáramvonalasabb Jaguar.


A bemutatón kiderült: a fiatalabb generációnak szánt Jaguar XJ négyajtós és már kezdetektől elérhető lesz normál és nyújtott változatban is. Utóbbi 12,5 centivel nagyobb lábhelyet biztosít a hátul utazóknak. Persze már a normál, 5,122 méter hosszú XJ is hatalmas, tengelytávolsága 3032 milliméter. Ami mindkét kivitelben azonos, az az 520 literes csomagtartó.  

Ahogy arra számítani lehetett, a két – a többi Jaguarban nemrég bevezetett – motor többféle variánsa alkotja a kínálatot. Az 5,0 literes blokk benzines szívómotoros kivitele 385 lóerős, míg kompresszorral megerősítve 470 illetve 510 lovas variánsok készülnek.

Ugyanakkor a dízeloldalon kisebb kavarodás van a Jaguarnál, az XJ új sajtóoldalán a többi modellhez hasonlóan kétféle 3,0 literes blokk szerepel: az egyszerűbb kivitel 240, a komolyabb 275 lóerővel. Ám a sajtóközlemény szövegében, műszaki adatai között csak az erősebbről olvasni. Ha most nem is később, biztos megjelenik majd a kisebb teljesítményű kivitel is.

Bemutatkozott az új Jaguar XJ 3


A legerősebb XJ 4,9 másodperc alatt gyorsul százra, ugyanakkor mindegyik variáns (a kisebb dízelt nem tudjuk) megfutja a 250 km/órát. A dízel ugyanakkor beéri 7,0 literes átlagfogyasztással is. Az összes modell hatfokozatú, automata váltóval készül.

Továbbra is légrugós felfüggesztés biztosít kiemelkedő kényelmet az XJ utasainak, a futómű folyamatosan változó csillapítással igazítja a karosszéria mozgását az útviszonyokhoz. A sportos vezetést aktív differenciálmű és rövid áttételű szervokormány segíti.

Eddig nem láttuk az utasteret, most viszont az is feltárult. Itt szintén a modern keveredik a klasszikussal. Minden korábbinál többféle szín és anyag közül választhatnak a megrendelők, hogy autójukat egyedivé tegyék. Bőr, fa, króm, zongoralakk tűnik fel a belsőben, amely technós kék világítású műszereket kapott.

Bemutatkozott az új Jaguar XJ 4


Persze nem hiányoznak a legmodernebb elektronikus kütyük sem: nyolccolos érintőképernyő került középre, amely egy időben képes DVD filmet, tévéadást mutatni az utasnak, miközben a vezetőnek mondjuk a navigációs adatokat jeleníti meg. A kiváló hangzású 1200 wattos hifit a Bowers & Wilkins szállítja. A Bluetooth vezeték nélküli kapcsolat mellett számos hagyományos csatlakozó segíti, hogy a vevők telefonjaikat, laptopjaikat az autó fedélzeti rendszeréhez kössék.

Egyes piacokon máris megrendelhető az új Jaguar XJ, az autókat 2010 elején szállítják le a megrendelőknek.  
ho