Nem kevesebb, mint 874 ezer személygépkocsit értékesítettek 2009 júniusában Kínában – derül ki a Reuters adataiból. Ez a szám nagyjából annyi, amennyit Magyarországon 2005 eleje óta eladtak. Az érték 48,5 százalékkal magasabb, mint tavaly júniusban, amikor 588 ezer személyautó fogyott a kínai piacon.

Persze azért nem lepődtek meg a szakértők, már májusban is 829 ezer autó kelt el az ázsiai országban. Az eladások növekedése elsősorban a kormány gazdaságélénkítő csomagjának köszönhető, így az eladások növekedése a 2006-os szintre emelkedett.

A buszokat és teherautókat is magában foglaló komplett gépjármű-értékesítés összértéke 1,14 millióra emelkedett júniusban, ami ugyan “csak” 36 százalékkal fejeli meg a tavalyi adatokat, viszont ezzel a kínai egyre közelebb van az elsőszámú autópiaci státushoz.

Kína már januárban átvette a vezetést, de a mostani féléves adatok szerint maradt is az élen, tekintve, hogy az USA-ban húszéves mélyponton van az autóértékesítés. Míg Kínában 6,1 millió, az USA-ban 4,8 millió járművet adtak el hat hónap alatt.