2009. július 11-12-én rendezik a XI. Kocsitoló Fesztivált, a könnyű szekér szülőfalujában, a Komárom-Esztergom megyei Kocs községben. A gyors és könnyű szekeret e település kisiparosai fejlesztették ki az 1200-as években. A szerkezet újszerűségére jellemző, hogy az angol coach, a francia cushe és a német Kutsche a magyar kocsi szóból ered.

A magyar kocsis szó eredeti jelentése vezetőt, hajtót vagy hordárt takar. A legkorábbi hivatkozások Kocsis János nevét említik, aki 1712-ben vált nemessé.


Idén minden korábbinál több nevezés érkezett a versenyre. Összesen 20 férfi és két női csapat indul, hogy a falu főutcájának 1,8 kilométeres szakaszán végigtoljanak egy 380 kilós szekeret. A szintkülönbségekkel teli pályán ötfős csapatok vehetnek részt, négy tolja, egy pedig a rúdnál húzza és kormányozza a kocsit.

A Kocsitoló Fesztiválon idén megtartják a Kocsis vezetéknevűek találkozóját, az esemény emlékére kopjafát állítanak a Kocsi múzeum mellett. Emellett horgászverseny, focitorna, borkóstoló, kézműves foglalkozások, honvédségi és veteránautó-bemutató is szerepel a programok között. További részletek ITT.