Tiltakozik az Európai Autószervizek Magyarországi Egyesülete (EME) a gépjárművek műszaki vizsgáztatásának jövő hét elejére esedékes változása ellen.

Az EME súlyos szakmai hibának tartja, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) számítógépre bízza a műszaki vizsgáztatás legfontosabb lépéseit, a döntési folyamatból kihagyva a helyszínen tartózkodó, így a használt autó valós műszaki állapotát ismerő szakembert. Elfogadhatatlan szerintük, hogy senki nem vállal személyes felelősséget a döntésekért.

Úgy vélik ez az Európában ismeretlen mechanizmus a műszaki vizsgáztatást egy dokumentum és járműokmány-ellenőrző folyamattá silányítja. Az NKH-val szemben úgy gondolják, nemhogy csökken majd a csalások, visszaélések száma, hanem éppen ellenkezőleg: a változás lehetőséget teremt a számítógépes programokat kijátszani képes bűnözői körök térnyerésére.

A független szakmai érdekképviseleti szervezet az ellen is tiltakozik, hogy a 2007-ben közbeszerzési eljárás nélkül, milliárdos összegért beszerzett szoftvereket (GJM és KIV) két évvel később ismét közbeszerzési eljárás nélkül, milliárdos költséggel lecseréljék.

Magyarország egyik legnagyobb szakági munkaadói egyesülete jóslata szerint az új rendszer ismét megbéníthatja a szervizek munkáját, ahogy 2007-ben az előző átállás. Nem tartják ugyanis elégségesnek, hogy az éles bevetés előtt kétszer négyórás tesztüzem alapján egyik napról a másikra álljanak át az új szoftver használatára a vállalkozások.