Várhatóan szeptemberben tovább bővül a SEAT sportautós kínálata. Az előző generációhoz hasonlóan ismét elkészítenék a Leonból a Cupra R variánst. Jelenleg sportos kialakítással az FR illetve a Cupra kivitelek készülnek. Mindkettőben a Volkswagen-csoport 2,0 literes turbómotorja dolgozik, előbbiben 200, utóbbiban 240 lóerővel.

A Cupra R-be is ez a négyhengeres blokk kerülne, de még nagyobb, 265 lóerős teljesítménnyel illetve 350 Nm-s forgatónyomatékkal. Sok munkájuk nem lesz a motorral a SEAT embereinek, hiszen csak el kell küldeniük a megrendelést Győrbe – itt készül -, tekintve, hogy ilyen szerepel az Audi S3-ban és legújabban a Volkswagen Scirocco R-ben is.  

Az elődből is volt Cupra R

Az elődből is volt Cupra R

Az elődből is volt Cupra R


Ezzel a motorral várhatóan 6,2 másodperc alatt gyorsulhat százra a Leon, míg a végsebessége 250 km/óra lehet. Alapkivitelben hatfokozatú kézi váltó jár az autóhoz, de felárért felszerelhető duplakuplungos automatával is. Ezzel javul kissé a gyorsulás és csökken a fogyasztás.

A pluszlóerő mellett különleges kialakításában is különbözik majd az R a normál Cuprától. Méretesebb spoilerek, szélesebb abroncsok kerülnek a modellre, amelynek utasterében versenyautós üléseket helyeznek el.

Ha lehet egy kicsivel még feszesebb futómű ragasztja az útra a kocsit és Cuprával szemben az R-en széria a nagyteljesítményű Brembo fékrendszer is. A kocsit felszerelik az XDS rendszerrel is, ez az elektronikus megoldás a menetstabilizálóval együttműködve egyfajta önzáró differenciálműként javítja a tapadást

Valószínűleg az őszi Frankfurti Nemzetközi Autókiállításon rántják le a leplet a leggyorsabb SEAT-ról. Az értékesítés nyugaton még idén, mifelénk jövő nyáron indulhat meg.