Változik a kötelező biztosítás 2 Jövő évtől változik a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás, miután a parlamentben hétfőn elfogadta az erről szóló törvényt. A 2010. január 1-én életbe lépő szabályozás legfontosabb eleme, hogy a kötelező biztosítás egy éves érvényességét már nem január első napjától, hanem a megkötés időpontjától számolják.

Jelenleg a biztosítási időszak az adott év első napjától az utolsóig tart. A biztosítók október végéig hirdetik ki a következő évre vonatkozó tarifáikat, majd az ügyfeleknek ezután egy hónapjuk van, hogy felmondják meglévő szerződésüket – ha új biztosítót választanának – s újabb egy hónapjuk, hogy meg is kössék az új szerződést.

Az elfogadott törvény elsősorban az autóvásárlókat érinti, hiszen míg eddig az év végéig volt érvényes a biztosításuk, a jövőben a következő év azonos napjáig lesz az.

Korábban a kisebb biztosítók a rendszer bevezetése ellen voltak, mondván ez az év végi biztosítási kampány ellen van. Elképzelhető, de 5-6 évig minden bizonnyal megmarad a kampány, hiszen még sokáig sokkal több lesz a tulajdonosoknál maradt autók száma, a gazdát cserélt járművekéhez képest.

Az ügyfél továbbra is a szerződés lejáratát megelőző 30. napig mondhatja fel a szerződését csak az már nem biztos, hogy november vége. Nem változik viszont a díjak kihirdetésének időpontja, ezután is októberben teszik azt meg a biztosítók, áraikon egy évig nem módosíthatnak. Az adott évben mindenkire ez lesz érvényes.

Ezentúl is káreseményenként 500 millió forint lesz a biztosító helytállási kötelezettsége a dologi károkra, de a személyi sérülésekre a jelenlegi 1,5 milliárd helyett 1,6 milliárd forintot is fizethetnek. Ugyanakkor a biztosító visszakövetelheti a kifizetett összeg egy részét, a biztosított károkozó súlyos jogsértése pl. ittas vezetés, a szándékos károkozás, a vezetés átengedése jogosítvánnyal nem rendelkező személynek vagy a jármű elhanyagolt műszaki állapota miatt.