Holnap átadják a Szabadság hidat 1
Holnap átadják a Szabadság hidat 2

Holnap átadják a Szabadság hidat

Holnap átadják a Szabadság hidat

Holnap átadják a Szabadság hidat 5
Holnap átadják a Szabadság hidat 6
Fotó megosztása:

Az eredeti tervekhez képest jóval később – tavaly október lett volna – holnap átadják a felújított Szabadság hidat. Tegnap este már fel is kapcsolták a híd új fényeit. Május 30-án reggel 9 órától éjfélig még csak a gyalogosoké és a kerékpárosoké lesz, az autósok vasárnaptól vehetik igénybe az átkelőt, amelyet még 2007 augusztusában zártak le.

A Szabadság híd a Lánchíd után másodikként kapott díszkivilágítást. A mintegy 250 millió forintos, LED-es technológiával elkészült világítás a korábban alkalmazott rendszerekhez képest környezetbarát és energiatakarékos. A közel 1 000 lámpatestből álló világítórendszer teljesítménye 130 kW. A LED-es technológia alkalmazásával mintegy 15 kW spórolható meg. A díszvilágítás fehérre színezi a híd Duna felőli oldalait és megvilágítja a vámházakat is.

A most befejeződő felújítás során ugyanakkor átépítették a közúti és villamospályát, a gyalogjárdákat, illetve korrózióvédelemmel látták el a híd acélszerkezeti elemeit. Kijavították a pilléreket és a hídfőket, valamint elvégezték a szükséges közmű-rekonstrukciót és pótolták a díszítőelemeket is.

A felújítás teljes költsége mintegy 5,6 milliárd forint, ennek közel felét az Európai Unió biztosította.

Egyelőre azonban csak azoknak az autósoknak javasolja a főváros a megújult Szabadság híd használatát, akiknek a pesti oldalon a híd közelében van az úti céljuk, vagy onnan indulnak. Az 4-es metró építése miatt ugyanis csak a Kálvin tér előtti Lónyai utcai kereszteződésig lehet eljutni személygépkocsival, ahonnan csak jobbra lehet kanyarodni. Őszre azonban már zárófödém kerül a Kálvin téri állomásnál lévő nyitott gödörre, ami enyhíti majd a korlátozásokat. Az év végéig a Kálvin téren sem a Kiskörút, sem az Üllői út irányába nem lehet továbbhaladni.