Megkezdik a tavaly még tanulmányként bemutatott Ariel Atom V8 gyártását. A különleges csővázas élményautó eddig 240, illetve 300 lóerős teljesítménnyel volt kapható, de már ezekkel is elképesztő vezetési élményt nyújt. Az Atom ugyanis mindössze 500 kilogrammos.

Most azonban 500 lóerős blokk kerül az utcán is használható járgányba. Tehát egy-egy lóerőre mindössze egy-egy kiló jut, az pedig elméletig olyan, mint a címben szereplő járgány. Vagyis jobb, mint a Bugatti Veyron vagy a Ferrari Enzo! Ez már sejteti, hogy az Atom gyors, de nagyon!

500 LE/ 500 kg
500 LE/ 500 kg

Mint egy 1000 lóerős Suzuki Swift

Mint egy 1000 lóerős Suzuki Swift

500 LE/ 500 kg
Kaphat rendszámot
Csővázra épül
Fotó megosztása:
Csővázra épül

Csővázra épül

Csővázra épül


Az Ariel járműve a Forma-1-es autókéhoz hasonló, 2,4 literes blokkot rejt, de itt kompresszorral érték el a kívánt teljesítményt. A Sadev szállít hatfokozatú, szekvenciális sebességváltót sportkocsihoz, amelyet a kormány mögötti fülekkel kapcsolhat a pilóta. Nemcsak ez emlékeztet a versenyautókra, de a rajtprogram is. Ilyenkor a váltó automatikusan kapcsol az ideális pillanatban, tökélyre fejlesztve a gyorsulást. Egyébként tízezres fordulatszámig pörgethető a hatalmas oldalgyorsulás miatt szárazkarteres kialakítású motor.

Pontos menetdinamikai adatokat egyelőre nem közölt a gyártó, de nagyjából 2,5 másodperc alatt gyorsulhat 100 km/órára a kocsi, illetve 160-ig sem kell több 6 másodpercnél. Mindössze 25 darab összeállítását tervezik az 500 lóerős Atomból, az ára a gyártó szerint tükrözi majd a tudását. Vagyis drága lesz!

Szerintünk nagyjából 30-40 millió forintnyi összegbe kerül majd.

Nem ez az egyetlen ilyen őrült gép, hiszen korábban a Caterham is előállt valami hasonlóval. Ezt a teljesítményt az is hozta, de nem volt ilyen könnyű.

Videón az Atom  – és ez csak a gyengébb: