Nem lehet nem észrevenni

Nem lehet nem észrevenni

Közel hatvan darab folyamatosan működő és éjszaka is látó kamera üzemel az M0-s körgyűrű nemrégiben átadott 35 km-es szakaszán. A rendszer egy hazai cég, az Intellio Kft. munkája. Az intelligens funkciókkal ellátott kamerák segítségével egyszerre többféle esemény is folyamatosan megfigyelhető és rögzíthető az autópálya szakaszain.

Beépített balesetmegelőző funkcióval ellátott rendszer riasztja az autópálya diszpécserszolgálatát, ha szembe vagy keresztirányú forgalmat, balesetet vagy leállósávban történő megállást, haladást észlel. Megadja a történtek időpontját és típusát, rögzíti a gépjármű adatait (szín, típus), valamint annak rendszámát, így később egyértelműen azonosítható a szabályszegő.

Minden Intellio közlekedéselemző kamerához egy-egy úgynevezett Speed Dome kamera van kötve, melyek mozgását az intelligens kamerák képesek irányítani. A Speed Dome kamerák igen nagy optikai zoommal rendelkeznek és távolról irányítva mozgathatóak, ám nem a diszpécser által, hanem a rendszer automatikusan vezérli ezek mozgását. Ez azt jelenti, hogy egy esemény bekövetkezésekor közvetlen közelről, teljesen éles képet kapva lehet megvizsgálni a rendszámokat, akár arcokat.

Az Intellio Forgalomfigyelő megoldása képes további funkcionalitásokra is, mint például a forgalom sávonkénti elemzésére is. Képes a járműveket szortírozni kategóriájuk, átlagsebességük vagy azok súlya szerint.