Nem támogatják az új autó vásárlást? 2 Bár a Pénzügyminisztériumban kidolgoztak egy tervezetet az autóipar hazai élénkítésére, nem haladnak a régi autó leadását és az új gépkocsi vásárlását támogató roncsprémiumprogram tárgyalásai – írja keddi számában a Népszava.

A lapnak nyilatkozó Győző Gábor, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke úgy véli, ha mégis megvalósulna, akár további 10-20 ezer új autót is értékesíthetnének a márkakereskedők, de a beszállítóipar is megrendelésekhez jutna.

A tervek szerint külföldi példákhoz hasonlóan a magyar állam is támogatná a régi autók roncstelepen történő leadását, majd a helyére új autó vásárlását. Nagyságrendileg hatszázezer forintos kedvezményhez juthatna így vásárló, amelynek felét a kereskedők, felét az állam állná. Csakhogy a hírek szerint a kormány pénzt nem egyből adna, hanem a következő évi adóbevallásánál kaphatná vissza azt az autótulajdonos. A kereskedők szerint ez nem lenne ösztönző.

Az MGE vezetője ugyanakkor leszögezi, ha nem sikerül az első félévben elfogadni a szükséges jogszabályokat, később már nem is lesz értelme. Amellett, hogy a gazdasági válság hatására idén a felére esett vissza az autóeladás Magyarországon, szakemberek szerint a roncsprémium lebegtetése sem kedvező. Még aki venne is autót, az is kivár, hátha mégis bevezetik.

Forrás: Népszava