Nem lehet büntetlenül száguldozni 2 Nem igaz a magyar lakosság körében az utóbbi időben elterjedt információ, amely szerint a megengedett legnagyobb sebességet 15-20 km/h-val túllépő gépjárművezetőkkel szemben a rendőrség csak figyelmeztetést alkalmaz – tudatta közleményében a hatóság.

Bár az objektív felelősséggel kapcsolatos közigazgatási bírság szabályai 2009. május 2-ától megváltoztak, s ezentúl a megengedett legnagyobb sebesség túllépése miatt kiszabott bírság összege a sebességtúllépés kilométer/órában megadott mértékétől függ, az eddigi százalékos mértéktől eltérően, senki nem marad büntetlen.  

Például egy 40 km/h sebességkorlátozásnál 44-58 km/h közötti sebességgel haladó jármű vezetője ellen helyszíni bírság kiszabására van lehetőség, illetve ellene szabálysértési eljárás kezdeményezhető. 59 km/h vagy nagyobb sebességgel közlekedő autós ellen közigazgatási eljárást indít a rendőrség, amely alapján minimum 30 000 Ft közigazgatási bírságot szab ki.

Vagyis mindössze legfeljebb 3 km/h sebességtúllépésig beszélhetünk “büntetlenségről”, ami a mérőműszerek bekalkulált mérési hibája.