Miközben az autógyárak még kivárnak a valódi alternatív hajtású járművek bemutatásával, kisebb cégeknél egyre több ilyen vásárolható meg. Az Electric Car Corporation Plc (ECC) a Citroën C1-ből épített elektromos autót.

Az autó nem önmagában érkezik, de Boris Johnson, London polgármestere bejelentette, hogy 25 ezer töltőállomást kívánnak kialakítani városszerte, ugyanis támogatják, hogy Nagy-Britannia a világ vezető országa legyen az elektromos autók gyártásában és exportálásában.

Város használatra találták ki

Város használatra találták ki

Város használatra találták ki


Az új Citroën C1 ev’ie Nagy-Britannia első négyüléses, tisztán elektromos járműve. Egyetlen feltöltéssel 95-115 kilométert képes megtenni, csúcssebessége 96 km/óra. Az akkumulátorok teljes feltöltéséhez 6-7 óra szükséges, ez a szigetországban 90 pennybe kerül (288 forint). A jármű elektromos rendszere nemcsak felhasználja, de termeli is az áramot, a fékezéskor elvesző mozgási energiát villamossággá alakítva az akkumulátorokba pumpálja.

Idén 500 darab elektromos C1 eladását tervezi az ECC, 2010-re viszont már 2-4 ezer közötti nagyságrenddel számolnak. Az ECC ugyanakkor nem árul zsákbamacskát, kocsijuk – amely szerintük valódi alternatívája a mai benzines vagy dízel kisautóknak – elsősorban városi használatra alkalmas. A kocsi mától vásárolható meg, 5,4 millió forintnak megfelelő ősszegbe kerül a szigetországban.